Поетесата и писателката  Катерина Ненчева е родена на 15 януари 1959 г. във Видин. Средното си образование получава във Видинската гимназия „Димитър Благоев“. Завършила е и Институт за детски учители в гр. Русе и Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, специалност „Предучилищна педагогика и начално образование“. Работила е като учителка в ЦДГ „Арабела“. 

Пише поезия и проза. Има публикувани разкази във в. „България“, излизащ в Чикаго, САЩ и стихове във в. „Слово“. Автор е и на стихове и музика за детски песни и на сатиричния персонаж Леля Монка от литературните салони в читалище „Цвят“ – Видин.

Носител е на наградата от конкурса „Доброглед“ за 2010 г. за стихотворението „Малка тайна“, а през 2019 г. е отличена със специална благодарствена грамота. През 2022 г. получи и поощрителната награда от конкурса „Нестинарството – живият въглен на българския дух“ от Салона за българска култура и духовност – Чикаго.

Издала е стихосбирките „Кехлибар и надежда“ /2010/, „Цветни водоскоци“, „Глътка амброзия“ /2018/, „Небесни акведукти“ /2020/ и „В сянката на обелиска“ /2022/  и сборника с разкази „Стъпки по пълнолуние“ /2017/.

Катерина Ненчева е член на Дружеството на писателите към СБП във Видин.