Пианистката, музикалният педагог и публицистът д-р Капка Лалова е родена на 29 юли 1965 г. във Видин. Дъщеря е на известния видински общественик и адвокат Кирил Лалов. Средното си образование завършва във Видинската гимназия, а висше в Музикалната академия – София през 1988 г., специалност „Пиано“. През 2002 г. защитава докторската си дисертация на тема „Литературно-театрални и музикално-драматични аспекти на игривото“. Била е преподавател по история на музиката в Нов български университет и пианист и аранжор към франкофонското музикално-театрално ателие „Броненосци“. След 2002 г. прекарва по-голяма част от времето си в Брюксел, Белгия.

Творческите ѝ изяви са като пианистка, композитор на музика за театрални представления и за нямо кино към Свободен университет – Брюксел.

Капка Лалова е член на секция „Музиколози“ към Съюза на българските композитори.

Автор е на множество публикации в авторитетни научни издания, на критични статии в периодичния печат и в електронни списания. Издала е изследванията „Литературно-театрални и музикално-драматургични аспекти на игривото“ /2002/ и „Непроницаемото – Ориентът и Операта“ /2019/, както и биографичната книга „Одисеята на един артист“ /2017/, посветена на 50 годишния юбилей на композиторката Пенка Кунева.

През 2014 г. печели втора награда в класацията на електронното списание „Либерален преглед“, с проблемната статия „Харемът в дискурса на илюзията за власт“, прочетена от над 100 хиляди читатели.