Журналистката Канна Рачева е родена на 4 май 1965 г. Средното си образование завършва в 133-то училище в София с преподаване на руски език. Има завършени две висши образования в СУ „Св. Климент Охридски“, по специалностите „Славянска филология“ и „Журналистика „. Трудовият си стаж започна като журналист във в. „Червено знаме“ във Видин, а по-късно във в. „Кула“ и в. „Видин“. Специализирала е журналистика в университета в Мисури, САЩ и право в Хелзинки, Финландия. Постъпва на работа в bTV  още при създаването ѝ през 2000 г. и е един от първите репортери на bTV Новините.

Изявява се на полето на разследващата и документалната журналистика. Името ѝ стои зад хиляди разказани истории и големи журналистически проекти, посветени на криминални теми. Снимала е филми за поредицата bTV Документите и е участвала в екипа на предаването „Код: Криминално“.

Има множество награди и отличия, сред които е и Наградата за най-добър документален филм на седмия Международен кинофестивал в Балчик за филма си „Възродителният процес“. През 2016 г. получава и Наградата „Икономика на светло“ в категория „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост спрямо сивата икономика“.