Художникът Калоян Начев е роден на 25 декември 1967 г. в София. Родовият му корен по бащина линия обаче е от с. Синаговци, където прекарва част от детските и юношеските си години. Средното си образование завършва в ССХУ за изящни изкуства „Илия Петров“- София през 1986 г., а висше в Националната художествена академия, специалност „Живопис“ през 1997 г.

Калоян Начев работи в областта на изящните изкуства – живопис, скулптура, рисунка, компютърни изкуства и анимация.

Има участия в студентски изложби/1993/, в изложби на галерия „Интерконтинентал“/1996, 1997/, в галериите „“Отечество“ и „Партер“/1997/

През 1995 г. още като студент Калоян Начев прави  самостоятелна изложба и в Художествена галерия „Никола Петров“- Видин.

Той е режисьор на компютърния дизайн на предаването „Лека нощ деца“ на БНТ , режисьор на телевизионната шапка и Арт директор на графичната опаковка на предаването на Мартин Карбовски „Дневен ред“ по ТV7, както и компютърен дизайнер на редица други телевизионни предавания.

Старши преподавател е в Терминал – 3 АРТ по пластична анатомия, композиция, рисуване и цветознание, където съвместно с Петър Христов разработва аналитично пространствен метод за усвояване на рисуването от натура с цел прилагането му в обучението на възпитаниците на школата.