Графикът, плакатистът и живописецът Йордан Петров е роден на 11 февруари 1933 г. във Видин. Висшето си образование завършва във Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ през 1957 г., специалности „Графика“ и „Плакат“ при проф. Александър Поплилов /виж отделна статия/.

Работи предимно в областта на спортните, политически и киноплакати. Автор е и на пликове за грамофонни плочи и пощенски марки.

Участва в множество художествени изложби на приложната графика у нас и в чужбина. 

Бил е куратор на изложби и панаирни пространства в Париж, Хановер, Багдат, Бърно, Делхи и др.

Сред по-известните творби на Йордан Александров Петров са – „Спрете!“, „XII европейско първенство по волейбол“, „100 години от гибелта на Христо Ботев“ и др.

През 2008 г., по повод на своята 75 – та годишнина Йордан Петров открива своя изложба с плакати и живописни творби, което дава основание на акад. Светлин Русев да възкликне „…появи се един млад живописец“, който „се е оставил в греховните страсти на живописта, а те започват от определеността на природата, за да се развихрят в една нефигурална живопис на високите цветни регистри – колкото привидно неубоздана, толкова и подчинена на една живописна пространствена структура. А подобна живопис не се обяснява и преразказва – тя се преживява и всеки сам за себе си, по различен път, открива нейната експресивна красота“. Подобна изложба художникът експонира и по повод на 80 – та си годишнина през 2013 г., а през 2017 г. прави поредната си изложба, вече само с живописни платна, заедно с графика Петър Пецин.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съпраняват три комплекта „Проекти за плакати и отпечатъци“ с инвентарни номера 15, 59 и 76.

Носител е на престижни награди от национални изложби и конкурси за плакат.

През 2013 г. издателство „Бъгарски художник“ пусна на пазара каталога „Йордан Петров. Плакати, пликове за грамофонни плочи“.

Картина на Йордан Петров от изложбата му през 2017 г. в Бургаската художествена галерия“ „Петко Задгорски“