Музикантът, диригентът, педагогът и благолажът Йордан Тодоров – Сики е роден на 13 януари 1933 г. в с. Синаговци. Средното си образование завършва в Белоградчишкото занаятчийско училище, специалност „Мебелист“. След отбиване на редовната си военна служба две години живее в с. Осеново, Гоцеделчевско, но през 1956 г. се завръща в родното си село и започва работа като военноотчетник. През 1958 г. е избран за кмет на селото, а през 1962 г. за ръководител на бригадирите в местното ТКЗС. През 1964 г. е назначен за секретар на кметство с. Дунавци /днес гр. Дунавци/, а през 1972 г. за оркестрант в новосформирания Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“- Видин. През 1976 г. завършва специализиран курс за диригент на хорове за народни песни. От 1979 г. до 1991 г., когато се пенсионира, е специалист в отдел култура на община, а след 1987 г. на гр. Дунавци.

Йордан Тодоров свири на различни народни музикални инструменти от най-ранна детска възраст. Дванадесет годишен за пръв път се качва на сцената на читалището в родното си село със солово изпълнение. През годините овладява всички видове кавал, който е основният му духов инструмент, на дудук, окарина, гъдулка, тъпан и т.н. Сам се обучава и има завидни познания по солфеж. Като ученик в Белоградчишкия техникум свири на флейта и пиколо в прословутия детско-юношески духов оркестър на  Тодор Кръчков. По време на военната си служба като телефонист в Софийското военно окръжие се включва активно във войнишката художествена самодейност, а през двете години в с. Осеново, заедно със съпругата си Василка Тодорова /виж отделна статия/ създават и ръководят читалищни хор и оркестър. След преместването си в с. Синаговци през 1956 г. отново двамата създават ансамбъл с хор и оркестър към местното читалище и го ръководят неотлъчно до 1974 г. През периода 1972-1979 г., когато е оркестрант в АНПТ „Дунав“- Видин Йордан Тодоров често е солист, а соловите изпълнения на певиците най-често са в негов съпровод. В тези години, а и по-късно, до и след пенсионирането си той създава и ръководи много самодейни формации за народна музика и народно пеене, сред които са хорът за народни песни към завода за ризи ДИП „Вида“, дудучарския детски оркестър в с. Арчар, детския оркестър на ОУ „Климент Охридски“, хорът в с. Слана бара, състави в гр. Брегово, гр. Кула, гр. Дунавци и др. Ангажиран е и като преподавател на десетки деца за групови и индивидуални уроци по народни инструменти.

През 1985 г. Йордан Тодоров – Сики печели първата награда на първия конкурс за сладкодумци „Благолаж“ на Дома за хумора и сатирата – Габрово. Носител е и на орден „Св.св. Кирил и Методий“ трета степен и на десетки индивидуални и колективни отличия, грамоти и награди от окръжни, регионални и национални прегледи, конкурси, фестивали и чествания на народното творчество.

Баща е на една дъщеря и на големия виртуоз на гъдулката Георги Петров /бай Георги//виж отделна статия/, на когото дава първите музикални уроци в най-ранна детска възраст.

Умира на 1 октомври 2015 г. в родното си село Синаговци.