Художничката Ив Тошайн е родена през 1980 г. в София. Внучка е на един от знаковите просветни, кулнурни и обществени дейци от Видинския край Петко Стаменов, чието родословно дърво е от с. Раковица и е дъщеря на неговия син архитект Станислав Петков Стаменов /виж отделна статия/. Тя е едва 10 годишна, когато нейна рисунка е номинирана за участие в изложба на деца от цял свят в Япония. След завършване на средното си образование и приета за студентка в Националната художествена академия, специалност „Живопис“, но след втората година от следването си решава да продължи образованието си в чужбина и избира Виена /2002/, постъпвайки в Академията за изящни изкуства в специалностите „Живопис“ и „Графика“, а един от преподавателите ѝ е Франц Граф. По-късно, след спечелена стипендия, усъвършенства знанията си в Милано и се завръща отново във Виена, където се дипломира, но пак заминава на специализация в Академията за изящни изкуства „Брера“ – Милано, Италия, за да усъвършенства техниките и таланта си в сферата на модернистичното изкуство и кураторството. След дипломирането си се установява окончателно в Австрия. Ив Тошайн е псевдоним, който използва още от студентските си години, когато се занимава с художествени илюстрации на книги, запазвайки фамилното си име, с известна корекция за благозвучност.

Изкуството на Ив Тошайн е авангардно и многожанрово. Тя използва различни материали и техники, обогатявайки с нови изразни средства и живописта, и графиката, и кубичните и многопрофилни обемни композиции.

Има участия в десетки групови, но има и самостоятелни изложби в Австрия, Германия, Полша, САЩ, Италия, Чехия, Полша, Румъния, България, Дания и други страни.

Едно от най-значимите признания за изкуството ѝ и общественото ѝ влияние е наградата MIA за 2012 г. в сферата на изкуството, която се връчва в Австрия само на жени от чужд произход, които имат изключителен принос за страната.

Президент е на асоциацията за Съвременно изкуство и култура – Visible audible tangible network cloud, както и съосновател и куратор на ежегодния панаир за авангардно изкуство – PAPKFAIR.