Юристът, писателят, поетът и художникът Иван Филчев е роден  на 18 ноември 1924 г. в с. Бело поле, Димовска община. Средното си образование завършва в Ломската гимназия с пълно отличие, а висше в СУ “Св. Климент Охридски“, специалност „Право“ през 1951 г. Същата година е назначен за председател на Районен съд – Видин. През 1959 г. е преместен за председател на Окръжен съд – Кюстендил, а през 1975 г. за съдия във Върховния съд. През 1986 г. е пенсиониран, но постъпва като главен специалист по квалификация на кадрите в Министерството на правосъдието. През 1992 г. министър Светослав Лучников го освобождава „по политически причини“. Ангажиран е и като хоноруван преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет.  Дълги години е председател на Дома на културата на правистите – София, а от 2004 г. е негов почетен председател. Бил е член на първия Висш съдебен съвет.

     Още като дете и ученик Иван Филчев мечтае да бъде художник и независимо от длъжностите и ангажиментите си не изпуска молива и четката от ръката си. Рисува с молив, акварел и масло. Стотици са подарените от него скици и картини на близки и познати, а една част от тях са във фондовете на галерии в страната и частни колекции.

     През 2009 г. и 2014 г. по повод на 85-та и 90-та си годишнини прави ретроспективни юбилейни изложби акварел и живопис в салона на Дома на прависта – София.

     Иван Филчев се изявява и като писател и поет. Най-популярен е сборникът му с хумористични разкази „Темида се шегува“- анекдоти, вицове и невероятни истории от практиката на юристите. Издава и сборниците с разкази „Отмъщението на подсъдимия“ и „Защо вият кучетата“, както и стихосбирката „Омагьосан“ /2002/. През 2014 г. по повод на своята 90 годишнина и по време на откриването на своята изложба в Дома на прависта той представя и поредната си книга „Иван Филчев в литературните сборници „Темида“.

Умира на 26 септември 2018 г. в София.