Роден е на 18 ноември 1924г. в с.Бело поле. Средното си образование завършва в Ломската гимназия с пълно отличие, а висше в СУ“Св.Климент Охридски“, специалност „Право“ през 1951г. Същата година е назначен за председател на Районен съд – Видин. През 1959г. е преместен за председател на Окръжен съд – Кюстендил, а през 1975г. за съдия във Върховния съд. През 1986г. е пенсиониран, но постъпва като главен специалист по квалификация на кадрите в Министерството на правосъдието. През 1992г. министър Светослав Лучников го освобождава „по политически причини“. Дълги години е председател на Дома на културата на правистите, а от 2004г. е негов почетен председател. Бил е член на първия Висш съдебен съвет.

     Още като дете и ученик мечтае да бъде художник и независимо от длъжностите и ангажиментите си не изпуска молива и четката от ръката си. Рисува с молив, акварел и масло. Стотици са подарените от него скици и картини на близки и познати, а една част от тях са във фондовете на галерии в страната и частни колекции.

     През 2009г. и 2014г. по повод на 85-та и 90-та си годишнини прави ретроспективни юбилейни изложби акварел и живопис в салона на Дома на прависта.

     Иван Филчев се изявява и като писател и поет. Най-популярен е сборникът му с хумористични разкази „Темида се шегува“. Издава и сборниците с разкази „Отмъщението на подсъдимия“ и „Защо вият кучетата“, както и стихосбирката „Омагьосан“.