Иван Иванов е роден през 1879 г. във Видин. Средното си образование завършва в Държавното художествено рисувално училище в класа на проф. Иван Мърквичка, а висше в Букурещката художествена академия при професорите Констанца и Гропяно. Сред състудентите му са  Христо Петров и Кирил Димитров. По време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война е военен художник. През 2019 г. е един от инициаторите за създаването на Дружеството на независимите художници и е избиран за негов секретар и председател. Въпреки че след 1944 г. е в немилост, през 1948 г. получава пожизнена народна пенсия като заслужил културен деец.

Иван Иванов е общопризнат за майстор на битовите композиции и пейзажите. Любими теми в творчеството му са пазарите с тяхната национална самобитност, колорит и многообразие на образи и самобитност.

Иван Иванов – Иванич е участник в десетки изложби и тематични изложения.

Негови творби са притежание на НХГ, Софийската художествена галерия и много  от окръжните галерии, както и на частни колекции.

Във фонда на Художествена галерия „Никола Петров“ – Видин се съхраняват маслените му творби „Пазар в стария Видин“, „Джамия във Видин“ и „Мослука във Видин“.

Възпоменателни изложби с творби на Иван Иванов са експонирани в София през 2002 г. и 2019 г.,  под мотото „Да извадиш от забвение“ с куратор проф. Аксиния Джурова и в които редом с традиционните платна на художника, благодарение на неговите наследници, са показани и скици и картини от фронтовата му живопис, впечатлили посетителите със съвършенството на акварелната техника, топлината на тоновете и пейзажите и многообразната  психологическа  трактовка на образите. Също със съдействието на проф. Аксиния Джурова и правнуците на художника през 2021 г. Френско-българската асоциация за култура „Artavenir“  представя същата изложба и във Варна.

Иван Иванов умира през 1966 г. в София.

                                           Една от типичните и най-характерни за художника картини, изобразяваща колорита на пазарите в България.