Режисьорът Иван Младенов е роден на 10 декември 1948 г. във Видин. Приет е за студент във ВМЕИ „В.И. Ленин“, но следва само две години и кандидатства в Софийския университет „Св. Климен Охридски“, специалност „Българска филология“ отново е приет и отново следва само две години. Висшето си образование завършва през 1978 г. във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“- София в класа на проф. Христо Христов, специалност „Кино и телевизионна режисура“. От 1978 г. до 1991 г. работи като режисьор в Студията за научнопопулярни  и документални филми „Време“. Дебютът му е като помощник режисьор на режисьора Емил Капудалиев /виж отделна статия/ на игралния филм „Под манастирската лоза“ /1985/ по разкази на Елин Пелин.

Иван Иванов Младенов регистрира в творческата си биография документалните филми „Селска война“ /1988/, „Тишината в сянката на скакалеца“ /2001/, на който е и сценарист, „Селото, в което не се случи нищо“ /2002/, „Вятърът на оголената луна“ /2003/, „Северната страна на слънчогледа“ /2006/, на който също е и сценарист и „Отело“ /2008/. Негови са и късометражните документални филми „Еталонът“, „Със свое право“, „Пясъчна стълба“ и др.

Филмите му са участвали в селекцията на големи международни фестивали на документалното кино в Оберхаузен, Токио, Москва, Рига, Париж, Лил, Ница, Милано, Единбург, Ню Йорк, Рио де Жанейро и др.

Носител е на наградите – специалната награда на журито на „Златен ритон“ /2003/ за филма „Вятърът на оголената луна“, „Бронзов Витяз“ на фестивала „Златен витяз“ /2004/ в Русия, специалната награда на журито на „Златната ракла“ /2006/ и на „Златен ритон“ /2007/ и „Сребърна ракла“ /2008/ за филма си „Отело“.