Художникът Ивайло Евстатиев е роден на 9 юни 1974 г. в гр. Русе, но детските и юношеските си години прекарва във Видин. Син е на художника Евстати Маринов /виж отделна статия/. Средното си образование завършва в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Видин, в художествената паралелка, където учител по изобразително изкуство му е Чавдар Петров /виж отделна статия/, а висше във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“. Живее и твори в гр. Бургас.

Според критиците на съвременното художествено изкуство, в работите му процесът на изграждане на творбата е флирт с цветоусещане, при което акцентът не е в конкретиката, а в тихо струящата светлина, в огнено нажежената палитра, в неравноделните синкопи на джазираните цветни композиции.

Първата му самостоятелна изложба е през 1994 г., когато е само на 20 години, в Хуожествена галерия „Никола Петров“ – Видин. Следват над 50 самостоятелни изложби предимно в Бургас, Варна, София, Несебър и други градове, както и в Българския културен център в Братислава, Словакия. Негови картини са собственост на десетки галерии, както и на стотици частни лица, включително на гръцкия президент и нидерлантската кралица Беатрис.

През 2015 г. открива и собствена галерия „Art Galleri Evstatiev“ в Бургас.