Роден е на 30 декември 1927 г. във Видин. Син е на общественика, журналиста и писателя Вълчо Иванов Даскалов и праправнук на Пуйо Войвода. Средното си образование завършва във Видинската гимназия, а висше в СУ“Св.Климент Охридски“, специалност „Право“. Работил е като художник на детски играчки, художник по украсата на предприятия и фирми, адвокат в гр. Оряхово/1957-61/, юрисконсулт и арбитър във Видин/1964-88/. Публицист, карикатурист и общественик.

Има 24 самостоятелни изложби на карикатури и шаржове, две от които в САЩ – Чикаго и Ню Йорк. Публикувал е над 1500 карикатури и 500 шаржа. Автор е на над 400 публикации в централния и местен печат. Участва в десетки общи изложби в страната и в биеналетата на хумора в Габрово. Има и 6 международни участия в изложби в Канада, Италия, Холандия и др. През 1979 г. издава албум с авторски карикатури.

Бил е председател на Обществото на приятелите на изкуството към Съюза на юристите в България.

     Като потомък на д-р Ганчо Ценов/виж отделна статия/ полага изключителни усилия за популяризиране на идеите и трудовете му посветени на произхода на българите и приемането на християнството от българския народ.

     Издава правно-историческите изследвания – „Съдбата на ботевите четници и турското наказателно право“/2002/ и „Осъден ли е Васил Левски“/2006/, излязла след смърта му.

     Здравко Даскалов загива при мистериозна катастрофа на 26 юли 2005 г. в София. Погребан е в родния си град Видин.