Юристът, публицистът, общественикът, художникът, карикатуристът Здравко Даскалов е роден на 30 декември 1927 г. във Видин. Син е на общественика, журналиста и писателя Вълчо Иванов Даскалов – депутат в 22-то Народно събрание /виж отделна статия/ и е праправнук на Пуйо Войвода. Племенник е на публициста Никола Маринов Николов /виж отделна статия/. Средното си образование Здравко Даскалов завършва във Видинската гимназия, а висше в СУ “Св. Климент Охридски“, специалност „Право“ /1950/. Работил е като художник на детски играчки, художник по украсата на предприятия и фирми, адвокат в гр. Оряхово /1957- 61/, юрисконсулт, арбитър и главен юрисконсулт на Комбината за леки строителни конструкции – София /1964-78/ и арбитър и главен арбитър в Министерството на строителството /1979-1988/. Публицист, карикатурист и общественик.

Има 24 самостоятелни изложби на карикатури и шаржове, две от които в САЩ – Чикаго и Ню Йорк. Публикувал е над 1500 карикатури и над 500 шаржа. Автор е на повече от 400 творби в централния  печат. Участва в десетки общи изложби в страната и в биеналетата на хумора в Габрово. Има и 6 международни участия в изложби в Канада, Италия, Холандия, САЩ и др. През 1979 г. издава албум с авторски карикатури.

Бил е председател на Обществото на приятелите на изкуството към Съюза на юристите в България.

Здравко Вълчев Даскалов има над 900 публикации по политически, краеведски, исторически и правни проблеми. Като потомък на д-р Ганчо Ценов /виж отделна статия/ полага изключителни усилия за популяризиране на идеите и трудовете му посветени на произхода на българите и приемането на християнството от българския народ.

Издава правно-историческите изследвания – „Съдбата на ботевите четници и турското наказателно право“ /2002/ и „Осъден ли е Васил Левски“ /2006/, излязла след смъртта му.

Във фонда му в Държавен архив – Видин са включени автобиографични материали, фамилна летопис, статии, снимки, политическа документация, над 500 карикатури и над 200 шаржа. Той дарява и Художествена галерия „Никола Петров“ с 61 карикатури и 98 шаржове. 

Здравко Даскалов загива при мистериозна катастрофа на 26 юли 2005 г. в София. Погребан е в родния си град Видин.

За повече информация виж ДА – Видин, фонд 1209.

Уникалният научен и публицистичен труд на Здравко Даскалов.