Музикалният корепетитор и педагог Емилия Бузова е родена на 18 октомври 1921 г. Тя е потомък на знаковата видинска фамилия Гузелски. Баща ѝ е един от първите видинчани с инженерно образование, което завършва във Виена, а нейният съпруг е бил адвокат и е имал мъжеството да бъде защитник на нейния съученик антифашиста Боян Чонос, осъден на смърт и обесен във Видинския затвор. Емилия завършва средното си образование във Видинската гимназия и продължава образованието си в Музикалната академия на гр. Падуа, Италия, специалност „Пиано“ но поради избухването и разширяването на мащаба на Втората световна война се завръща в България, без да се дипломира. След края на войната завършва Учителския институт в София със специалност „Музикална педагогика“ и веднага започва работа като корепетитор и преподавател по пиано към читалище „Цвят“, а по-късно към Детската музикална школа на читалището. След излизане на постановлението, разрешаващо частни услуги в областта на изкуствата тя става частен преподавател, приемайки учениците си в собствения си дом и обучавайки ги на едно от първите пиана доставени още през 30-те години на ХХ-и век във Видин.

През прецизната и високо професионална обучителна методика на Емилия Бузова са преминали десетки младежи и девойки, обикнали завинаги и посветили се на магията на музиката.

Емилия Бузова умира мъчително на 9 ноември 2015 г. , току що навършила 94-та си годишнина, след като жестоко е пребита и брутално ограбена от група роми в собствения ѝ дом, а бруталното престъпление дълго време не слизаше от информационните и коментарни хроники на водещите медии в страната. След като съдът осъди, а в последствие напълно оправда основния извършител на престъплението, семейството осъди за липса на професионализъм и груби процесуални пропуски и грешки българската прокуратура във Върховния административен съд на България.