Режисьорът Огнян Сурдолов е роден на 2 януари 1943 г. в София, но родовият му корен е от Видинския край. Син е на доц. квн полк. Асен Маринов Сурдолов /виж отделна статия/ от с. Ново село и на Евгения Сурдолова, работила в сферата на външната търговия. Огнян Сурдолов е пълен отличник до завършване на средното си образование през 1960 г. След отбиване на военната си служба в сержантската школа на 3-ти Моторизиран пехотен полк в Сливница през 1962 г., кандидатства и е приет за студент в Московския киноинститут, специалност „Режисура“. Преподаватели са му корифейте на института Николай Павлович – режисура и Павел Александрович Марков – театрознание. Още като студент през 1967 г. поставя на видинската сцена пиесата „Рози за д-р Шомов“ от Драгомир Асенов. Дипломира се през 1968 г. с две специалности и като първенец на випуска. Има защитена докторска дисертация в областта на киноизкуството.

След завръщането си в България работи последователно в Българската национална телевизия, Експериментална студия, Студия за научно-популярни и документални филми, фирма „Време“, Студио „Българска кинохроника“ и Военна киностудия, чийто ръководител е продължително време. През периода 1995-1998 г. е директор на Българския културен център в Москва.

Огнян Сурдолов е автор на сценарии и режисьор на над 150 документални, хроникални, научно- популярни, късометражни и игрални филми. Дебютът му в игралното кино е през 1990 г. с филма „Най-тъмно е преди разсъмване“, с участието на Георги Парцалев и Константин Коцев. През 2002 г. излиза на екран по негов сценарии и режисура документалния филм „Диригентът“ за живота и музикалната кариера на Саша Попов /виж отделна статия/. През 2006 г. отново по негов сценарии и режисура се появява филмът „Независима България“ по мотиви от едноименния роман на Пелин Пелинов. Режисьор е и на документалния филм за 85-та годишнина на големия диригент Борислав Иванов „Път в годините“ /2017/ и на документален филм за Видинския хор „Боян Чонос“.

Носител е на професионални отличия и награди.

През 2017 г. е приет за член-наблюдател в Българската академия за наука и изкуство.