Роден е на 17 декември 1952 г. в гр. Кула. Семейството му се мести неколкократно във Видин и обратно в Кула, според назначенията на баща му Николай Мирчев – Стършела /виж отделна статия/ журналист, радиоводещ и хуморист. Добрин Мирчев учи в ПТУ към ТИХ – Видин и завършва средното си образование във Вечерната гимназия “Н.Й. Вапцаров”- Видин през 1976 г., но още през 1969-70 г. е бил ангажиран като организатор към Драматичен театър – Видин. Като “вечерник” работи като шофьор, търговски работник, снабдител и работник в СХК. През 1976 г. е приет за студент в Медицинска академия – София, но през 1977 г. след спечелен конкурс постъпва на работа като актьор в професионалния Куклен театър към читалище “Цвят”- Видин. През 1980 г. е номиниран за ролята си на пирата в спектакъла “Диско Видин 80” на пловдивския фестивал “Двама са малко, трима са много”. През 1981 г. кукленият театър  е одържавен. През 1982 г. Добрин Мирчев след успешно положени изпити получава звание по чл.9 – “актьор в куклен театър”. През 1983 г. по донос е уволнен от театъра и 2 години работи като търговски спедитор към “Книгоразпространение” и шофьор. През 1985 г. се завръща в театъра и още същата година печели 3-та награда за ролята си в куклената пиеса “Яйцето” от Борис Априлов на Националния преглед на куклените театри. През 1983 г. създава куклено-театралното студио “Точица” към читалище “Цвят”, през което минват десетки деца и младежи. Със същото име е и частното му студио за концертни и шоу програми, с което изнася десетки концерти и спектакли на общински и частни тържества, в ресторанти, на открито и в читалища. През периода 1991-1992 г. е заместник директор и директор на Държавен куклен театър – Видин, след което работи в частния сектор. През 2004 г. е поканен за актьор в Драматичен театър – Видин.

На сцената на ДТ-Видин Добрин Мирчев изпълнява десетки роли до 2018 г., когато се пенсионира. Сред тях се отличават образите на – разказвача в  “Снежната кралица” по Ханс Кристиан Андерсен, кулчанинът в “Полицейско управление” от Димитър Стоянов, фотографът еврейн в “Останалото е мълчание”, Доко мечкаря в “Оркестър Титаник” от Христо Бойчев и др.

Добрин Мирчев е автор и на няколко куклени пиеси, поставяни във Видин – “Шоу на клоуните Добрица и Мърлица” /2005/, “Червената шапчица” /по “Червената шапчица”/ /2006/ и “Приказка за принцеси” /по “Спящата красавица”/ /2007/.

През 2011 г. е режисьор на  детската пиеса “Приказка за тиквата” от Панчо Панчев в Драматичен театър- Видин.