Добрин Николаев Мирчев е роден на 17 декември 1952 г. в гр. Кула. Семейството му се мести неколкократно във Видин и обратно в Кула, според назначенията на баща му Николай Мирчев – Стършела /виж отделна статия/ журналист, радиоводещ и хуморист. Добрин Мирчев още в ранните си детски години проявява артистичния си и музикален талант, учи в ПТУ към ТИХ – Видин и завършва средното си образование във Вечерната гимназия „Н.Й. Вапцаров“- Видин през 1976 г., но още през 1969-70 г. е бил ангажиран като организатор към Драматичен театър – Видин. Като „вечерник“ работи като шофьор, търговски работник, снабдител и работник в СХК. През 1976 г. е приет за студент в Медицинска академия – София, но през 1977 г. след спечелен конкурс постъпва на работа като актьор в професионалния Куклен театър към читалище „Цвят“- Видин. През 1980 г. е номиниран за ролята си на пирата в спектакъла „Диско Видин 80“ на пловдивския фестивал „Двама са малко, трима са много“. През 1981 г. кукленият театър  е одържавен. През 1982 г. Добрин Мирчев след успешно положени изпити получава звание по чл.9 – „актьор в куклен театър“. През 1983 г. по донос е уволнен от театъра и 2 години работи като търговски спедитор към „Книгоразпространение“ и шофьор. През 1985 г. се завръща в театъра и още същата година печели 3-та награда за ролята си в куклената пиеса „Яйцето“ от Борис Априлов на Националния преглед на куклените театри. През 1983 г. създава куклено-театралното студио „Точица“ към читалище „Цвят“, през което минват десетки деца и младежи. Със същото име е и частното му студио за концертни и шоу програми, с което изнася десетки концерти и спектакли на общински и частни тържества, в ресторанти, на открито и в читалища. През 1986 г. създава моноспектакъла „Шареното човече“ от Анастас Павлов, с който се явява на Фестивала за куклени моноспектакли на Националния преглед в Несебър и печели Плакета на Несебър. През 1990 г. създава ансамбъл за руски  цигански песни, романси и емигрантски песни, който изнася множество представления в града и окръга и е подгряваща група на оркестъра на Горан Брегович, при гостуването му във Видин през 1997 г. През периода 1991-1992 г. е заместник директор и директор на Държавен куклен театър – Видин, след което работи в частния сектор. През 2004 г. е поканен за актьор в Драматичен театър – Видин.

На сцената на ДТ-Видин Добрин Мирчев изпълнява десетки роли до 2018 г., когато се пенсионира. Сред тях се отличават образите на – разказвача в  „Снежната кралица“ по Ханс Кристиан Андерсен, Иван в „Женско царство“ от Ст.Л. Костов, кулчанинът в „Полицейско управление“ от Димитър Стоянов, фотографът еврейн в „Останалото е мълчание“, Васил Ваклив в „Боряна“ от Йордан Йовков, дядо Матейко от „На оня свят“ от Елин Пелин, Доко мечкаря в „Оркестър Титаник“ от Христо Бойчев и др.

Добрин Мирчев е автор, режисьор и участник и на няколко куклени пиеси, поставяни във Видин и Зайчар – „Шоу на клоуните Добрица и Мръвица“ /2005/, „Червената шапчица“ /по „Червената шапчица“/ /2006/ и „Приказка за принцеси“ /по „Спящата красавица“/ /2007/. Последната е играна и на фестивал на кукленото изкуство в Белград.

През 2011 г. е режисьор на  детската пиеса „Приказка за тиквата“ от Панчо Панчев в Драматичен театър- Видин.

Добрин Мирчев е най-дълговечният и обичан клоун, дядо Мраз и дядо Коледа от няколко поколения видински деца с участията си в тържествата на детските градини и училища, шоу програми, новогодишните публични общински спектакли,  частни партита и т.н., поради което и най-подходящата снимка към настоящата публикация на клоуна Чочо.