Архитект Димо Ничев е роден на 4 август 1876 г. в гр. Котел. Семейството се премества в гр. Кюстенджа /днес Констанца/, Румъния, а той учи в румънски училища, но завършва средното си образование в Грац, Австро-Унгария през 1895 г. През 1901 г. завършва и висшето си образование в Техническия университет в Мюнхен, Германия, специалност „Архитектура“, но на път към семейството си се спира във Видин и тук са първите му изяви като архитект. Оженва се за видинчанката Христина Каракашова и от 1904 г. до 1908 г. е общински архитект на Видин. През 1908 г. семейството му се преселва в София, където работи в различни ателиета, фирми и сдружения. Участва като ротен командир и в Балканската /1912-1913/ и в Първата световна война /1916-1918/ и е носител на ордени за храброст и за граждански заслуги. Бил е ръководител на архитектурния отдел на Софийска община и дори след пенсионирането си е ангажиран като специалист  в отдел „Строежи“ на Министерството на отбраната и Министерството на обществените сгради и благоустройството.

Димо Ничев е автор и съавтор на архитектурните проекти на 8 училища, 9 банки и обществени сгради и 12 жилищни сгради и частни домове в София, част от които са паметници на културата и част от емблатични комплекси на столицата.

Собственият му дом триетажна къща на ул. „Евлоги Георгиев“, срещу Военната академия също е обявен за паметник на културата.

Арх. Димо Ничев е владеел 8 чужди езика.

Умира на 2 април 1952 г. в София.