Димо Добрев-Волонид е роден на 15 март 1919 г. във Видин. Баща му е пощенски служител. Учи в Народно основно училище „Отец Паисий“, Народна прогимназия „Антим I“ и Видинска мъжка гимназия „Цар Симеон I“. Отличен ученик е, поради което с решения на Учителския съвет е освобождаван от училищни такси, получавал е парични помощи и е изпращан на безплатно летуване. От малък проявява талантите си да рисува и пише. Автор е на множество пейзажи с акварел, на илюстрации, карикатури, разкази, фейлетони, анекдоти и драматични произведения. Подписвал се е с псевдонимите – Чоки Чокиевич, Ч.Персийски, Фосген, Зелен Горо, Д. Зеленогоров, но най-често Волонид. Сътрудничил е със свои творби на вестниците – „Млад бдинец“, „Горчив смях“, „Щурмовак“ и „Хоровод“ и списанията „Златоструй“ и „Глобус“.

     Умира при операция едва 19 годишен на 27 юли 1938 г. във Видин.

     От дарителския фонд „Митрополит Кирил Видински“ са отпуснати средства за изграждане на паметник на гроба му, а с решение на Общински съвет- Видин построяването на паметника е освободено от такси.

      През 2002г. Художествена галерия „Никола Петров“ организира изложба с акварелите на Димо Добрев.

Негови племенници са художникът Лъчезар Живков Ошавков /виж отделна статия/, който, по собственото си признание, се вдъхновява за заниманията си с изобразително изкуство именно от своя вуйчо и световно известната пианистка Лидия Живкова Ошавкова /виж отделна статия/.

     За повече информация виж ДА-Видин, Ф 552К.