Режисьорът Димо Дешев е роден на 17 декември 1956 г. в с. Раковица. Средното си образование завършва с първия випуск на Гимназия с преподаване на чужди езици „Лиляна Димитрова“ – Видин през 1974 г., а висше във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Кръстьо Мирски и Анастас Първанов, специалност „Театрална режисура“ през 1981 г. Същата година прави и дебютния си спектакъл на сцената на Видинския драматичен театър „Владимир Трендафилов“ с пиесата „Фантазиите на Фарятиев“ от Людмила Петрушевска. Бил е щатен режисьр и в театрите в Ловеч и Плевен, но гастролира като режисьор и във Варна, Шумен, Перник, Браила, Разград и др.

Знакови постановки в неговата режисьорска биография са – „Утопия“ от Аристофан, „Да играем Стринберг“ от Дюренмат, „По неволя доктор“ от Молиер, „Татуирани души“ от Горан Стефановски, „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, Българи от старо време“ от Любен Каравелов, „Вечеря за глупаци“ от Франсис Вебер, „Кабаре ЕВРОПА“ по Любомир Пеевски и др.

Димо Дешев е автор и на книгата „Записки по българските истории. Хумористична теория за нашия народ“ /2018/ и сборника с авторски драматургични произведения „Пиеси“ /2019/, в който са включени творбите му „Страсти Илиеви“/с четиринадесет постановки/, „Лабиринт“ / с една постановка/, „Селото на вампирите“ /с пет постановки/ и „Фата Моргана“.