Димитър Илиев Димитров е роден на 11 октомври 1935 г. в с. Ружинци. Завършва Софийския институт за учители, специалност „Пеене и музика“. Учителства в гимназиите в гр. Роман, с. Медковец, гр. Вършец и гр. Оряхово. През периода 1963-1997 г. работи в гр. Михайловград /Монтана/. Бил е инспектор в РИО-Монтана, учител и ръководител на смесен хор, народен хор и духов оркестър в гимназията и диригент на самодейни хорови състави и духови оркестри.

Димитър Илиев Димитров ръководи смесени хорове, народни хорове, духови оркестри и работи с изпълнители-солисти. Гостувал е със съставите си в Украйна, Югославия, Германия, Белгия, СССР, Полша, Чехословакия, Словения, Италия и т.н. Има издадени 4 албума с хорови изпълнения и компактдискове, както и сборник с авторски композиции.

Сътрудничи на Българското национално радио и телевизия и на редица национални и регионални медии. Редовно публикува статии и материали в сп. „Музика“ и сп. „Народна просвета“ и вестниците  „Народна култура“, „Стандарт“, Дума“, „Аз Буки“, „Септемврийско слово“ и др.

Изявява се и като композитор, педагог, изкусен изпълнител на окарина и любител художник.

Носител е на десетки български и международни отличия от музикални конкурси и фестивали, както и на държавни ордени и медали, сред които орден „Кирил и Методий“ I -ва степен и орден „Червено знаме на труда“. Почетен гражданин е на Монтана.

Издал е и автобиографичната книга „Вричане“.

Умира през 2009 г. в Монтана.

През 2014 г. излиза биографичната книга за него „Музикална диря през света“ от Юлий Йорданов.