Роден е на 5 декември 1953 г. във Видин, където прекарва детските си години. Син е на партизанина от отряд “Георги Бенковски” Витко Миков Николов/Дамян/. През 1969-1973 г. завършва средното си образование в Художествената гимназия – София, а от 1975 г. до 1981 г. е студент в Националната художествена академия, специалност “Живопис”, в класа на акад. Светлин Русев. От 1981 г. до 1983 г. е уредник в Окръжния исторически музей на гр. Търговище и води школа по изобразително изкуство. През 1984 г. става член на СБХ и е назначен за учител по изобразително изкуство. От 1988 г. до 2004 г. е уредник и главен фондохранител в Националната художествена галерия.

Участвал е в пленери в страната и в СССР, Германия и Македония и се е представял със свои картини в колективни изложби в Търговище, София, Пловдив, Ботевград, Варна, Холандия, Австрия, Чехия и др. Има и дванадесет  самостоятелни изложби приживе и три организирани от семейството и приятелите му след ранната му смърт.

Негови творби са собственост на фондовете на НХГ, СГХГ и художествените галерии във Видин, Търговище, Пазарджик, Сливен, Добрич и Русе, както и на частни колекции в България, Гърция, САЩ, Белгия, Франция, Холандия, Германия, Сърбия, Македония, Нова Зеландия и др.

Умира на 18 декември 2005 г. в София.