Поетесата Диана Сиракова е родена на 6 октомври 1954 г. в гр. Генерал Тошево, Добричко. През 1968 г. семейството ѝ се премества в София. Средното си образование тя завършва в 14-то ЕСПУ „Проф. Асен Златаров“- София, където започва и певческата ѝ кариера като солист в  Ансамбъл „Маяковски“ при Комитета за българо-съветска дружба. От края на 70-те години животът ѝ е трайно свързан с Видин. Била е солистка в Ансамбъла за народни и песни „Дунав“- Видин, Ансамбъла към Търговско промишленото обединение „Хранително-вкусова и местна промишленост“ – Видин, Ансамбъла при Профсъюзния дом на културата – Видин и съучредител на фолклорното трио „Магия-фолк“. След 1989 г. напуска сцената и се отдава изцяло на литературното поприще. Участва в редактирането и издаването на периодичното видинско литературно списание „Паралел 44“, в създаването и дейността на литературния кръжок при Дома на учителя и на Дружеството на писателите – Видин. Палалелно с изброеното е сред създателите и редакторите на детското издание за дома и училището, списвано от ученици „Жар“ и ръководител на Младежкия литературен клуб „Иван Деспотов“. Автор и водещ е на Литературния салон при читалище „Цвят“ и Дружеството на писателите и е галерист в художествената галерия на читалището. До 2021 г., когато се пенсионира,  е журналист във в. „Слово плюс“.

Диана Сиракова прави първите си литературни опити още в детските си години. Първите ѝ публикации са във в. „Септемврийче“ и в. „Добруджанска трибуна“- Добрич. По-късно нейни стихове са отпечатани във вестниците „Средношколско знаме“, „Пулс“, „Везни“, „Вяра“, „Словото днес“, „Слово плюс“, както и в национални и регионални литературни сборници. Редактор е на множество книги на видински творци.

Носител е на множество литеатурни награди – националната награда „Михалаки Георгиев“ – за принос към културния живот на Видин, на литературната награда на гр. Тутракан, пълен комплект отличия от конкурса „Доброглед“- гр. Димово, двукратен носител е и на Националния конкурс за Ботева и възрожденска поезия и проза – Враца и др.

Член е на Съюза на българските писатели.

Диана Сиракова е автор на поетичните книги  „Сънят на жената“ /1991/, „Кръв, сън и птица“ /1992/, „Зимно казино“ /2002/и „Прах по обувките“ /2014/ и на сатиричните книги „Дневникът на едно учителско дете“ /2004/ и „Селфи“ /2021/.