Родена е на 24 ноември 1972 г. във Видин, но родовият ѝ корен е от с. Гомотарци. Дядо ѝ се е изявявал като актьор и режисьор в самодейни театрални постановки, а баща ѝ е дългогодишен танцьор в Танцовия ансамбъл на Стопанския химически комбинат и дългогодишен кмет на с. Гомотарци. Тя завършва основното си и средно образование в СОУ “Св.св. Кирил и Методий”. Още като ученичка се занимава с танцово и театрално изкуство, пее във вокална формация и участва в рецитали, а през 1988 г. печели първия конкурс МИС-Балкантурист-Видин. Продължава образованието си в Учителския институт – Силистра. Висшето си образование завършва в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност “Актьорско майсторство” през 1998 г., а през следващата година завършва и магистратурата си. През 2002 г. печели конкурса МИС-Видин.

Диана Любенова е играла в спектакли на Учебен театър на НАТФИЗ, Военен клуб, Народен театър “Иван Вазов”, “Театър “Българска армия”, “Народен театър на младежта и др., но има кратък престой в театъра и е участвала в пиесите – “Гняв” по Стивън Кинг и “Медеа” по Еврипит с режисьор проф. Надежда Сейкова, “Кланица” по Мрожек с режисьор Л. Ламбрев, “Шемет” по Ървин Уелш и “Хладнокръвно в Уест Сайт” с режисьор Борис Панкин, “Нощен квартет” по Уди Алън с режисьор Ив. Христов, “Грешки от любов родени”, “Сластно, страстно и горчиво”, “Двубой”, “Едмънт”, “Ножица трепач”, “Апокалипсис кога?” и др.

Участвала е в телевизионните програми – “Новогодишна програма 1999”, “Каналето”, Нощен магазин”, “На кафе”, “Закуска в леглото” и “Милионер търси съпруга”. От 2004 г. до 2007 г. е водеща на предаването “Секс, игри, ах”, а по-късно, след 2010 г. е сред водещите на “Тази събота” и “Тази неделя”- сутрешни токшоу програми на bTV.

Диана Любенова има богата палитра от образи и в киното, както в българското, така и в чужди продукции. Българските филми са – “BG-невероятните разкази на един съвременен българин” /1996/, “Емигранти” /2002/, “Тя и той”-сериен /2002/, “Филип” /2004/, “Морска сол”- сериен  /2005/, “Забранена любов”- сериен /2008/, “Корпус за бързо реагиране”1 и 2 /2012, 2014/, “Нокаут или Всичко, което тя написа” /2017/. Чуждите филми, в които участва са – “Кодът” /2009/, “Конан варварина” /2011/ и “Опасен гост” /2013/. В тях тя си е партнирала с Антонио Бандерас, Морган Фрийдман, Роберт де Ниро, Джон Траволта, Силвестър Сталоун, Джейсън Момоа и други световно известни актьори.

Актьорските ѝ умения включват – стрелба, езда, фехтовка, шофиране, танци, пеене, плуване, сценичен бой и др.

Владее английски, румънски, руски и сръбски език.

Носителка е на наградите – “Жена на годината” на списание GRAZIA за 2009 г., БГ “Модна Икона” /2009/ и “Най-обичана българка” /2010/.

Тя дълго време съжителства с американския продуцент и режисьор Лес Уелдън, който е представител на продуцентската компания “Ню Имидж” за България и от когото има дъщеря.