Актрисата и телевизионната водеща Диана Любенова  е родена  на 24 ноември 1972 г. във Видин, но родовият ѝ корен е от с. Гомотарци. Дядо ѝ се е изявявал като актьор и режисьор в самодейни театрални постановки, а баща ѝ е дългогодишен танцьор в Танцовия ансамбъл на Стопанския химически комбинат и дългогодишен кмет на с. Гомотарци. Тя завършва основното си и средно образование в СОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Още като ученичка се занимава с танцово и театрално изкуство, пее във вокална формация и участва в рецитали, а през 1988 г. печели първия конкурс МИС-Балкантурист-Видин. Продължава образованието си в Учителския институт – Силистра. Висшето си образование завършва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ през 1998 г., а през следващата година завършва и магистратурата си. През 2002 г. печели конкурса МИС-Видин.

Диана Любенова е играла в спектакли на Учебен театър на НАТФИЗ, Военен клуб, Народен театър „Иван Вазов“, „Театър „Българска армия“, „Народен театър на младежта и др., но има кратък престой в театъра и е участвала в пиесите – „Гняв“ по Стивън Кинг и „Медеа“ по Еврипит с режисьор проф. Надежда Сейкова, „Кланица“ по Мрожек с режисьор Л. Ламбрев, „Шемет“ по Ървин Уелш и „Хладнокръвно в Уест Сайт“ с режисьор Борис Панкин, „Нощен квартет“ по Уди Алън с режисьор Ив. Христов, „Грешки от любов родени“, „Сластно, страстно и горчиво“, „Двубой“, „Едмънт“, „Ножица трепач“, „Апокалипсис кога?“ и др.

Участвала е в телевизионните програми – „Новогодишна програма 1999“, „Каналето“, „Нощен магазин“, „На кафе“, „Закуска в леглото“ и „Милионер търси съпруга“. От 2004 г. до 2007 г. е водеща на предаването „Секс, игри, ах“. След 2010 г. е сред водещите на „Тази събота“ и „Тази неделя“- сутрешни токшоу програми на bTV, а от 2021 г. води самостоятелно същото предаване само в съботните сутрини.

Диана Любенова има богата палитра от образи и в киното, както в българското, така и в чужди продукции. Българските филми са – „BG-невероятните разкази на един съвременен българин“ /1996/, „Емигранти“ /2002/, „Тя и той“-сериен /2002/, „Филип“ /2004/, „Морска сол“- сериен  /2005/, „Забранена любов“- сериен /2008/, „Корпус за бързо реагиране“1 и 2 /2012, 2014/, „Нокаут или Всичко, което тя написа“ /2017/. Чуждите филми, в които участва са – „Кодът“ /2009/, „Конан варварина“ /2011/ и „Опасен гост“ /2013/. В тях тя си е партнирала с Антонио Бандерас, Морган Фрийдман, Роберт де Ниро, Джон Траволта, Силвестър Сталоун, Джейсън Момоа и други световно известни актьори.

Актьорските ѝ умения включват – стрелба, езда, фехтовка, шофиране, танци, пеене, плуване, сценичен бой и др.

Владее английски, румънски, руски и сръбски език.

Носителка е на наградите – „Жена на годината“ на списание GRAZIA за 2009 г., БГ „Модна Икона“ /2009/ и „Най-обичана българка“ /2010/.

Тя дълго време съжителства с американския продуцент и режисьор Лес Уелдън, който е представител на продуцентската компания „Ню Имидж“ за България и от когото има дъщеря.