Диригентът Георги Нотев е роден на 29 октомври 1942 г. в София. Син е на адвоката Стефан Нотев и проф. Мара Балсамова, известна инструментално-музикална педагожка. Приет е за студент в МЕИ – София, но след първи курс кандидатства и е приет в Българската държавна консерватория, специалност „Хорово и оркестрово дирижиране“ при проф. Васил Арнаудов /виж отделна статия/ и проф. Константин Илиев /виж отделна статия/. Веднага след дипломирането си /1968/ е на специализация при Николай Рабинович в Ленинградската консерватория /1969/ и при Бруно Мадерна в Залцбург /1970/, където се среща и с един от най-големите диригенти на ХХ век Херберт фон Караян. Специализирал е и при Игор Маркевич в Монте Карло /1972/ . След завръщането си в България е назначен за диригент на Видинския симфоничен оркестър /1970/, но едновременно дирижира и хор „Боян Чонос“ и хора на ДМЗ “Георги Димитров“. През 1972 г. е назначен за главен диригент на Плевенската филхармония и опера  и става един от „виновниците“ за придобиването на статут на държавна на Плевенската опера „Христо Бръмбаров“ /1975/. Близо тридесет години от живота и творчеството си посвещава на плевенската музикална сцена и на плевенската музикална култура. Името му е свързано и с Първия оперен конкурс на името на Катя Попова /2003/, и с Първия оперен конкурс на името на Гена Димитрова, чиито домакин е Плевен. Паралелно е и преподавател по интерпретация в Музикалната академия. През 1997 г. след спечелен конкурс става главен диригент на Софийската опера. През 2007г. е преждевременно пенсиониран, което му носи огромно огорчение и незаслужена обида.

     Заедно с оркестри и оперни спектакли, както и индивидуално в ролята му на диригент е гастролирал в Европа, Северна и Южна Америка и Япония.

      С ръководените от него състави има многобройни записи в БНР, БНТ, студия и звукозаписни компании, с издадени дългосвирещи плочи и аудио и видео касети и дискове.

      Носител е на държавни отличия и професионални награди. Почетен гражданин е на Плевен.

      Умира на 13 декември 2008 г. в София.