Журналистът Георги Милков е роден на 8 март 1973 г. във Видин, но родовият му корен е от гр. Брегово. Основното си образование завършва в гр. Брегово, а средно в ПМГ „Екзарх Антим I“ във Видин. По време на казармата е школник в ШЗО-Плевен. През 1997 г. завършва висшето си образование в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Журналистика“.

На журналистическата професия се посвещава още от студентските си години, когато е привлечен за сътрудник във в. „24 часа“ /1974/, а една от първите му задачи е да отразява дейността на новоучредената от Иван Славков партия „Напред  България“. Последва стажуване в отдел „Оживление“ на вестника, което го среща с други обществено значими личности и събития.. След дипломирането си е назначен за дипломатически кореспондент на вестника, отразяващ работата на българските външни министри при срещите им с техни колеги в страната и при пътуванията им в чужбина /1997-2013/. През 2000 г. му е възложено да наблюдава и отразява и събитията свързани с делото срещу българските медици в Либия, което му дава възможност да се сближи със семейството на Муамар Кадафи. Едновременно с този ангажимент поема и кореспондентските функции за отразяване на военните конфликти в Ирак, Афганистан и страните от Близкия изток /2000-2004/. Следват кореспондентските му мисии в Корейския полуостров и Западна Сахара. През 2017 г. е обявен за „Човекът за специални репортажи“ на в. „24 часа“.

Има знакови интервюта с лидера на Либия Муамар Кадафи /2002/ и сина му Сейфал Ислам, с Абу Ибрахим – лидер на палестинските бригади „Насър Салахедин“, с президента на Израел Шимон Перес“ с Тодор Живков /1997/ и др.

Продължавайки ангажиментите си към в. „24 часа“ Георги Милков е  постоянен автор и на материали за сп. „GEO“, където публикува репортажи от Колумбия, Судан, Лаос, Шри Ланка и други страни в политическа, икономическа и бежанска криза, а от 2011 г. поема и длъжността на редактор и гл. редактор в списанието. Бил е главен редактор и на сп. „TREND“.

През 2013 г. той стана първият победител в първото излъчване на първия сезон на телевизионното реалити шоу „Африка: Звездите сигурно са полудели“. Участва успешно и в „Черешката на тортата“ и е сред най-често включваните коментатори в предаването „Любимците на България“ на БНТ.

От 2015 г. до м. март 2018 г. Георги Милков заедно с Милена Цветанска бяха водещи на обзорното политическо предаване на БНТ 1 „Плюс това“, а от 2020 г. самостоятелно води предаването „Религията днес“, отново по БНТ1.

Сценарист е на документалната поредица „5 минути София“ и на пълнометражния документален филм „105 минути София-историята на града“ /2018/, който е отличен с Наградата за документален филм на фестивала „Бели нощи“ в Санкт Петербург, Русия.

Гост лектор е на Дипломатическия институт към МВР.

През 2023 г. излезе от печат първата му книга „Истории от ръчния багаж“ с репортажи, интервюта и статии от богатия му журналистически стаж и екстремни преживявания от многобройните му кореспондентски митарства.

Владее и ползва английски и арабски език.