Режисьорката и актрисата, преподавателят по актьорско майсторство и театрална режисура Въскресия Вихърова е родена на 28 юни 1957 г. в гр. Каварна. През 1983 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалности  „Актьорско майсторство“ и „Режисура“ при проф. Надежда Сейкова. През 1994-95 г. специализира във Виена при проф. Кафиц.

Дебютът ѝ като режисьр е в Драматичен театър – Димитровград /1983/. Има няколко постановки във Видинския драматичен театър, поставя пиеси и в Хасково, „Сълза и смях“, Театър 199, Театър „София“, театралния департамент на Нов български университет, както и в чужбина. Основател и ръководител е на „Театър на голия охлюв“ на НБУ. Гостува със свои постановки или режисира пиеси в много европейски страни.

Участва със свои спектакли в много прегледи и фестивали в страната и чужбина и е носител на престижни награди от онези, които премират участниците. 

Въскресия Вихърова е асистент на проф. Елена Баева в НАТФИЗ /1989-91 г./, доцент от 2002 г., професор от 2021 г. и „Почетен професор“ на НБУ от 2022 г.