Художничката и писателката Виолета Молнова е родена на 26 октомври 1927 г. в с. Видбол /днес гр. Дунавци/. Средното си образование завършва във Видинската гимназия и през 1946 г. е приета в Художествената академия. През м. ноември 1948 г. се омъжва за писателя Павел Вежинов, с когото имат дъщеря Павлина Делчева – Вежинова /виж отделна статия/ и прекъсва следването си поради заболяване. През 1954 г. отново кандидатства и е приета за студентка в Художествената академия, специалност „Плакат“ в отдел „Графика“, но през 1957 г. се прехвърля в специалността „Графика и илюстрация“. Преподаватели са ѝ Илия Бешков, Любомир Далчев, Д.Б. Митов, Николай Райнов и др. След дипломирането си работи като илюстратор във вестниците „Литературни новини“ и „Народна култура“, сп. „Наша Родина“ и др. По-късно преминава на работа като художествен редактор на сп. „Наш дом“ в Агенция „София прес“ и илюстратор в издателството към Агенцията. Автор е на корици и илюстрации на различни литературни творби и издания, сред които са публицистичната книга на Стефан Продев „Фред или пролетта“, романът „Хоро“ на Антон Страшимиров и др.

Работи в различни стилове и техники на графиката, но предпочита литографията, цинкографията и цветната линогравюра.

През 70-те години на 20-ти век започва да печати разкази и новели в различни периодични издания. Пише и статии по проблемите на националната ни история и съвременността. 

Виолета Молнова е автор на сборника фантастични разкази „Зеф и Пулиана“ /1980/ и на документалната книга „Делото Ана Симон“ /2007/.

Умира на 11 ноември 2010 г. в София.

На снимката са Виолета Молнова и Павел Вежинов една година и половина след сключването на гражданския им брак  на тържество за посрещане на новата 1949 г.