Поетът, писателят, журналистът и издателят Викенти Маринов е роден през м. август 1938 г. в с. Майор Узуново. Брат е на фотографа Златозар Ангелов /виж отделна статия/. Викенти учи до 8-ми клас в родното си село и Видинската гимназия, но средното си образование завършва в Минно-геоложкия техникум в гр. Хасково. Висшето си образование завършва в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност „Журналистика“ и по разпределение е изпратен в гр. Рудозем. По-късно става първият кореспондент на в. „Народна младеж“ за Видин, Враца и Михайловград със седалище в Михайловград, а през 1970 г. е назначен за щатен кореспондент на вестника само за Видински окръг. От 1975 г. е в редакцията на вестника в София, както и в редакциите на други национални издания.

Викенти Маринов пише поезия, дописки и очерци от детските и младежките си години и има публикации в местните и централни издания. Има и няколко пиеси и е редактор на редица книги с поезия и проза.

Автор е на книгите – „Със собствена светлина“ /1978/, „Смъртта не се повтаря“ /1983/ и „Бялата вселена. Мистика и загадки“ /1988/.

По негов сценарии е сниман игралния филм „Вибрации“ с режисьор Тодор Стоянов и изпълнител на главната роля Николай Сотиров. Премиерата на филма е през м. март 1984 г.

Собственик е на издателска фирма „Алфа Прес – Викенти Маринов“ ЕТ, регистрирана през 1994 г. и издавала вестниците „Моята градина“ и „Жената“.

Баща е на поета Максим Викентиев Маринов /виж отделна статия/ и след смъртта му през 2009 г., заедно със съпругата си основават фондация на негово име за подпомагане на млади хора в творческата им дейност.

Викенти Маринов умира през м. април 2015 г. в София.