Виртуозният акордеонист Вени Петков е роден на 15 октомври 1949 г. в с. Коста Перчово, община Кула. За първи път „хваща“ акордеона едва 8 годишен, за да не се раздели с него през целия си живот. Самоук е, но признава за свои учители Ганчо Манджуков, Софрони Ангелоев и Сашо Ортов /виж отделни статии/. Средното си образование завършва в Техникума по механоелектротехника „Коста Йорданов“ – Видин, специалност „Електроенергетика“, където за първи път е поканен и се утвърждава като корептитор на училищния танцов състав. По време на военната си служба в софийско поделение отново е ангажиран като корепетитор и оркестрант във войнишки състав.

Творческият му път започва в различни оркестрови формации във Видин и областта. След уволнението си от БНА през 1972 г. е назначен като акордеонист в Дома на културата при завода за ризи „Вида“, а през 1975 г. е привлечен като корепетитор и оркестрант в Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ – Видин, където остава цели 13 години, до 1988 г. През 1978 г. прави първите си записи на акордеон в БНР. Основател и ръководител е на оркестър „Видин“ през 1987 г., който още през следващата 1988 г. прави серия от записи в Националното радио, а през 1991 г. е ангажиран към танцовия ансъмбъл на Дома на културата при Стопански химически комбинат – Видин. Оркестърът е гостувал във Франция, Италия, Германия, Швейцария, Полша, Русия и др. През 1994 г. оркестър „Видин“ издава дългосвиреща плоча в „Балкантон“, а през 2009 г. и първия си компактдиск със заглавие „Дунавско веселие“.

Със солови изпълнения и с оркестрови състави Вени Петков е свирил на стотици тържества, концерти, фестивали, юбилеи, семейни и частни празници, в концертни зали, на открито, в заведения  и в частни домове, а негови ученици, последователи и почитатели за хиляди българи и чужденци, докоснали се до магията на неговото акордеонно изкуство.