Актрисата и известната изпълнителка на стари градски песни Василка Томайова е родена през 1933 г. в гр. Пазарджик в семейството на адвокат и учителка. През 1952 г., когато Читалищен драматичен театър – Видин се преобразува в Градски народен театър – Видин тя и сестра ѝ Л. Томайова се явяват на конкурс и са приети в трупата на театъра. Василка Томайова е включена още в първата постановка за новия сезон „Женитба“ от Гогол, в ролята на Агафя Тихонова и получава висока оценка за сценичното си присъствие. Следват ролите на Баба Тръпка в „Халостник“ от Цанко Церковски, Наджибе в „Пролетна буря“ от Сия Челебиева, д-р Недялкова в „Медикаментозно отравяне“ от Васил Мирчовски и др. В следващите години тя играе на театралните сцени в Пазарджик, Троян, Провадия и Хасково и едновременно завършва музикална педагогика в Музикалното училище в Пловдив. Преподава музика в детските градини и музикалните школи в Пазарджик, Кърджали и Димитровград. През 1982 г. се завръща на сцената на Казанлъшкия драматичен театър, където публиката я възнаграждава с прозвището „нашата Стоянка Мутафова“ за сполучливите комедийни образи, които пресъздава и където се пенсионира.

Василка Томайова има и богат песенен репертоар, като особено сполучливо се изявява с изпълнението на старите шлагерни песни, а през 1995 г. издава  и авторския си албум „Стари шлагери“.

През 2005 г. става носител на наградата на Съюза на музикалните дейци – „Сребърна лира“ за цялостната си артистично-музикална дейност.

Използвани са материали предимно от  бр.71 /2001/ на в. „Видин“.