Проф. Валентин Жиков Лилов е роден на 8 август 1954 г. в гр. Кула, където прекарва детските и част от юношеските си години. Средното си образование завършва в Техникума по медицинска апаратура – София, а висше във Висшия институт по изобразително изкуство „Николай Павлович“, специалност „Резба“ през 1984 г. в класа на проф. Кънчо Цанев и проф. Антон Дончев. Особени заслуги за творчесткото му развитие обаче има и проф. Божидар Козарев, с когото го свързва дългогодишно сътрудничество. До 1986 г. работи на свободна практика. Същата година е ангажиран за хоноруван асистент във ВИИИ, а през 1989 г. печели конкурс за редовен асистент. От 2000 г. е доцент, а от 2010 г. професор в катедра „Резба“ във Факултета по приложни изкуства на Националната художествена академия.

Валентин Лилов работи в областта на малката и декоративна дървена пластика и скулптурната композиция, както за вътрешен интериор на дома така и за оформянето на църкви и параклиси, обществени сгради, офиси, частни домове и публични пространства.

Участвал е в десетки ОХИ, изложби и изложения на декоративните и приложни изкуства, пленери, обществени и частни инициативи, както в България така и в Германия, Франция, Гърция, Унгария, Русия и други страни. От няколко години участва в ежегодишните пленери, провеждани в родния му град Кула.

Негови произведения са собственост на фондовете на националната и окръжните галерии, частни колекции, обществени сгради и частни домове в страната и чужбина.