Диригентът и музикалният педагог акад. Валентин Бобевски е роден на 5 февруари 1938 г. в София. Произхожда от семейство с висока музикална култура и израства в средата на видни представители на българската интелигенция и музикалното изкуство. Завършва Българската държавна консерватория “Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Дирижиране“ в класа на нашия земляк проф. Георги Димитров /виж отделна статия/ и доц. Любен Лилков. Още като студент със софийски самодеен хор печели лауреатско звание на Първия републикански фестивал /1959/. Завършва следването си с пълно отличие. Първите си самостоятелни стъпки като главен диригент прави през 1961 г. с Видинския градски представителен хор „Боян Чонос“, с него печели лауреатско звание на Втория републикански фестивал /1964/ и наградата на Съюза на българските композитори на Втория събор на хоровете в гр.Силистра /1966/. За шестте години прекарани във Видин създава Детския хор при Окръжен пионерски дом – Видин, който печели първата награда на Първия фестивал на детските хорове /1966/, смесен камерен хор „Хармония“  и мъжки камерен състав „Бонония“, с които печели златни медали  за изключителни постижения  на Третия републикански фестивал /1969/ и оставя след себе си плеяда последователи – диригенти, солисти, хористи,  инструменталисти и почитатели на хоровото изкуство и музиката. Специализирал е в Хумболтовия университет, Германия. След това в продължение на 25 години е главен художествен ръководител на Ансамбъла на строителни войски, 43 години посвещава като диригент на хор „Света София“, от 1970 г. до 1998 г. ръководи единствения спортен хор в България „Славия“, а от 1985 г. е неотменно главен диригент на хор „Гусла“. През 1991 г. създава мъжкия камерен ансамбъл „България“.

Пише хорова и театрална музика, ръководи диригентски курсове, журира конкурси и фестивали, автор е на проблемни статии за диригентското и песенно изкуство, съставител е на песенни сборници и т.н.

     Дирижирал е много хорови формации в страната и чужбина и има над 400 премиерни изпълнения на български и чужди творби.

     Преподавател по дирижиране в Държавната музикална академия „Ференц Лист“, Унгария.

     Негови ученици, възпитаници и хористи са  едни от най-популярните имена в хоровото и оперно изкуство, естрадата и инструменталната музика.

     Бил е председател на Българския хоров съюз и на Международния фестивал за православна музика „Хвалите Господа“.

     Валентин Бобевски  е академек на БАНИ от 2011 г.  Носител е на над 50 държавни и музикални отличия и награди от най – престижните хорови фестивали в света. Сред тях са – международната награда „Бела Бърток“, орден „Св.св. Кирил и Методий“- първа степен, „Орден на труда“- златен, Заслужил артист, „Златно перо“ на Министерството на културата, „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, „Кристална лира“ /2008/, орден „Д-р Петър Берон“ на БАНИ и др. Номиниран е за мъж на годината /1992/ и за мъж на постиженията /1993/ от Кеймбриджкия биографичен център и е включен в Световната енциклопедия на Кеймбридж.