Световно известната пианистка Валентина Сеферинова е родена през 1970 г. в гр. Видин. Дъщеря е на един от емблематичните учители в Техникума по механо-електро техника „Коста Йорданов“ – Видин Йордан Сеферинов. Началното си образование завършва в Трето основно училище „Христо Смирненски“ /Зеленото училище – построено с дарение на Антим I/- Видин. Първите си уроци по пиано тя получава от Румяна Гайдарова /виж отделна статия/ в Детската музикална школа при читалище „Цвят“, а по-късно от Анелия Стоянова /виж отделна статия/ в същата школа. Когато е едва 9 годишна е оценена много високо и  поета под опекунството на проф. д-р Любомир Динолов и e включена в представителната група на видинските деца, участващи в първата детска асамблея „Знаме на мира“, проведена през 1979 г. Първият ѝ солов концерт и първият ѝ концерт с оркестър е когато е на 12 години с Видинската филхармония под диригентството на Цанко Делибозов /виж отделна статия/ и е начало на традицията всяка година от 1982 г. до 1989 г. тя да участва в концерт на Видинския симфоничен оркестър. След завършване на средното си образование в Националното средно училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ e класирана сред първите при кандидатстването в Националната музикалната консерватория „Проф. Панчо Владигеров“, а след завършването ѝ спечелва конкурс за асистент по пиано. През 1998 г. заминава за Великобритания и там продължава музикалната си и преподавателска кариера. Преподава  в Southampton University, Churcher’s College и HSDC, Хемпшир.

Валентина Сеферинова се радва на многобройни ангажименти като солов изпълнител в самостоятелни рецитали, както и като солист с оркестри в Европа и Азия. Сред звукозаписните компании, издали нейни солови албуми са – Naxos, Toccana, Acte Prealabre, Cahoots, Cameo Classics, Lurita и др., а записите ѝ са излъчвани в ефир в целия свят.

Тя е носител на десетки награди от престижни конкурси и изяви на музикалните сцени, както за индивидуални участия, така и за участия ѝ със симфонични формации.

След 35 години отсъствие от Видинската сцена, на 20 април 2023 г. Валентина Сеферинова отново на същото пиано, на което е свирила с Видинския симфоничен оркестър през 90-те години на ХХ-ти век, изнесе Концерт за пиано №2 от Сен-Санс.

                                                                                                  След концерта във Видин.