Боян Иванов е роден на 26 август 1951 г. в с. Гомотарци, където завършва основното си образование. Средно образование завършва във Видинската гимназия „Димитър Благоев“ и след отбиване на редовната си военна служба работи в Химическия комбинат. През 1976 г. е приет в Софийската духовна академия, специалност „свещеник-иконом“, но две години по-късно прекъсва обучението си и става нередовен учител в с. Джанка, Кърджалийско. След това учи медицина и работи като медицински работник в гр. Берковица и Коми, АССР. По време на пребиваването си в Съветския съюз завършва режисьорски курсове в Одеса и след завръщането си в България постъпва на работа в Пловдивския театър. Известно време е студент във Великотърновския университет и във Варненския свободен университет, където се дипломира със специалност „Социални дейности“. Прибирайки се във Видин дълги години е директор на Домашен социален патронаж.

Боян Иванов, след промените през 1989 г. членува в Българската социал-демократическа партия. Избиран е за член на националното ѝ ръководство и областен председател. Включван е в листи за народен представител и общински съветник в Общински съвет – Видин, за какъвто е избран през 2003 г.

Стихове пише още от младежките си години, но първите му публикации са в информационните интернет формати, особено след 2017 г. В чернови е оставил няколко драми. Прави успешни опити и в изобразителното изкуство.

През 2020 г. излиза единствената му стихосбирка „Докосни ме“.

Умира на 12 декември 2020 г. и е погребан в родното си село Гомотарци.