Музикантът, диригентът, педагогът и общественикът Борис Георгиев Петров – Чиняка е роден на 20 октомври 1920 г. във Видин. Целият му род е от певци и музиканти. Още в детските си години е хорист в ученически хор под диригенството на Христо Тричков /виж отделна статия/. В прогимназията свири на пиколо, а в гимназията на флейта в оркестъра под диригенството на Иван Бърдаров /виж отделна статия/. Свири и в градския читалищен симфоничен оркестър дирижиран от Петър Хаджиангелов /виж отделна статия/ и е диригент на хора на Въздържателното дружество, свири с група за озвучаване на немите филми в кино „Цвят“ и пее в певческа група, която се включва в оперните и оперетните спектакли в града и региона. Средното си образование завършва във Видинската гимназия, а висше в Българската държавна консерватория, специалност „Флейта“ в класа на проф. Никола Стефанов, като едновременно е оркестрант в еврейския симфоничен оркестър и в оркестъра къв оперния театър „Одеон“, където се среща с оперните звезди Мими Балканска, Асен Русков, Стефан Коларов, Борис Левиев и др. След 1944 г. е доброволец в Гвардейската дружина при Трети пехотен полк. През 1947 г. е назначен за капелмайстор на оркестъра при Областното управление на МВР-Враца. Завръща се във Видин  през 1949 г.  и сред най-възсторжените инициатори за одържавяването на Видинския симфоничен оркестър, както и един от първите диригенти на читалищния хор „Васил Левски“, преименуван по късно на „Боян Чонос“, като често е и в ролята на солист. В тези години е изпълнител на главните роли в оперетите „Цигански барон“, „Прилепът“, „Бунтовна песен“ и „Продадена невеста“.

     Борис Чиняка е бил диригент на Градския духов оркестър, хора на учителите, хора при Пионерския дом, хора на запасните офицери, хоровете в с. Градец и с. Извор, с някои от които печели редица национални и регионални прегледи и фестивали. Преподава флейта, акордеон, пиано и вокално изкуство в Детската музикална школа „Добри Христов“ при читалище „Цвят“.

     Той е и активен общественик – активен член на читалищното настоятелство, член на пленума на ГК на БКП, член на Градския съвет за изкуство и култура, общински и окръжен народен съветник, представител на фонд „1300 години България“, сътрудник на Дома на техниката, ръководител на джаз оркестър, отговорник за оркестровите и вокални състави в заведенията за обществено хранене, член на журита и конкурсни състави, на организационния комитет за провеждане на Празниците на кантатно-ораториалната музика във Видин и др.

      Има 12 публикации в местния печат посветени на музикални дейци и състави и проследяващи историята на музикалното изкуство във Видин.

      Лауреат е на V-я републикански фестивал и носител на орден „Кирил и Методий“ II степен. Почетен гражданин на Видин от 1995 г. и почетен член на читалище „Цвят“.

     Борис Чиняка умира на 11 септември 2000 г. във Видин.