Борислав Петров Михайлов е роден на 19 декември 1912 г. в Русе в музикантско семейство. Баща му Петър Михайлов /виж отделна статия/ е капелмайстор на духовия оркестър на Трети пехотен бдински полк. През 1919 г. семейството се премества от Оряхово във Видин, където Борислав Михайлов прекарва детските и ученическите си години. Средното си образование завършва във Видинската гимназия, а висше в Държавната консерватория през 1935 г. След като е капелмайстор на военни духови оркестри в Монтана и Белоградчик през 1940 г. е назначен за такъв и във Видин. Създател и диригент е на самодейния симфоничен оркестър до 1949 г., когато и благодарение на него е обявен за Държавен симфоничен оркестър, като остава  негов главен диригент до 1964 г. Той е главният инициатор и двигател за строителството на сградата, в която и днес е администрацията и репетиционната зала на оркестъра. През същата 1964 година по недоразумение оркестърът е закрит и Борислав Михайлов заминава за Русе, където става директор на Детската музикална школа.

В мемоарната си книга „Моите спомени“ той описва обстойно видинския си престой. Ето само една част от спомените му „…През пролетта на 1940 г. получих заповед за преместването ми като капелмайстор в 3-ти Бдински полк…Завръщането ми във Видин посрещнах с радост. В него бяха преминали детските ми години и там имах много приятели. От всички градове край Дунав Видин е най-дунавският град. При другите реката сякаш е в края на града и човек дори забравя за нея, докато при Видин неговият център е на самия Дунав. Красивата му градска градина е по протежение на реката. В нея стават вечерните разходки на видинчани и Дунав е непрекъснато пред очите им…След встъпването ми в длъжността на главен диригент на Видинския симфоничен оркестър, пред мен стояха две главни задачи. Първата бе да се намерят подходящи оркестранти, а втората – намиране на сграда, в която оркестърът да бъде настанен, за да може пълноценно да разгърне своята дейност. Ползвахме за репетиции салона на читалището, което бе крайно недостатъчно. Направих предложение да се построи нова сграда. Строителството започна веднага и скоро оркестърът можа да се настани в новата сграда, която се използва и досега.“

     Борислав Михайлов е специализирал оркестрово дирижиране в Италия.

     Написва книгата „Музикалните инструменти на оперно-симфоничния оркестър“, която остава неиздадена.

     През 2008 г. предава на Русенския държавен архив мемоарните си спомени и материали свързани с живота и дейността си като диригент и музикален педагог, които са издадени със заглавие „Моите спомени“ /2010/.

     Синът му Петър Михайлов е с успешна кариера на оперен певец в Германия.

     Умира на 10 ноември 2011 г.