Божидар Даков е роден на 29 декември 1956 г. в София. Средното си образование завършва в Техникума по енергетика „Вилхелм Пик“, специалност „Топлоенергетика“. Първите му актьорски изяви са като водещ на празничните концерти в зала „Георги Кирков“ в някогашния Партиен дом – София. През 1979 г. е назначен за стажант актьор в Силистренския драматичен театър, където щастливата съдба го среща с н. а. Андрей Чапразов и з. а. Любомир Киселички, за да запазят не само актьорската си дружба за цял живот. На 16 септември 1981 г. Божидар Даков  получава назначение в Драматичен театър „Владимир Трандафилов“- Видин, в който преминава целият му 39 годишен творчески път. През 1983 г. му е присвоено званието „актьор“ по чл. 9 от Наредбата на  ДО „Театър и музика“.

На сцената на Видинския театър той има  148 роли, като първата му роля е на болярина Приязд в пиесата „Борислав“ на Иван Вазов под режисурата на н.а. Андрей Чапразов, в трупата са и Георги Георгиев-Гец и Любомир Киселички. Главни роли прави в „Любоф“ на Мъри Шийзгал, „Английски прозорец“ на Рей Куни, „Всичко в градината“ на Едуард Олби и др. Запомнящи се са и образите, които изгражда в „Боряна“ на Йордан Йовков, „Сако от велур“ на Станислав Стратиев и много други.

Божидар Даков има и повече от 20 роли в киното и телевизията.

Безбройни са и участията му като водещ на регионални, градски, местни и юбилейни тържества и чествания във Видин и Видинска област.

Умира на 28 септември 2022 г. във Видин.