Богомил Петров е роден на 20 ноември 1939 г. във Видин. Средното си образование завършва във Видинската гимназия, занимавайки се активно с няколко спорта – гимнастика, гребане, лека атлетика, баскетбол, хандбал и футбол, но в крайна сметка трайно се отдава на вдигането на тежести /1957/. Висшето си образование завършва във ВИФ „Георги Димитров“ с педагогически профил и специалност „Треньор по вдигане на тежести“ и допълнителна специалност „Лечебна физкултура“. Завръща се във Видин и работи като треньор по вдигане на тежести. През школата му са преминали над 700 спортисти. След прекратяването на треньорската си дейност се отдава на гребането.

Спортната му кариера преминава през видинската школа, където първият му треньор по вдигане на тежести е Илия Николов, който по-късно е треньор и на щангиста и най-успешният български треньор в тежката атлетика Иван Абаджиев. Още с първото си участие в националния шампионат Богомил Петров става шампион и рекордьор при юношите. По-късно печели републиканската спартакиада и става младежки шампион, а през 1961 г. е и първото му участие зад граница в Дрезден, ГДР. Той е първият български щангист със световен рекорд от 140 кг., поставен през 1964 г. в категория 67.5 кг., което му отрежда и място в олимпийския отбор на България за олимпиадата в Токио, Япония през същата година. На олимпиадата се класира  на 8 – мо място в движението „Повдигане“ и на 9 – то в трибоя. Състезателната му кариера преминава през ЦСКА и „Академик“. В продължение на 8 години е бил национален сътезател. Участвал е над 100 състезания и е спечелил 67 от тях. Носител е на званието „Заслужил майстор на спорта“.

През 1997 г. Богомил Петров се отдава на фотографията. Колекцията му от авторски фотоси надхвърля 120 000 броя, с които е организирал и аранжирал над 1900 изложби, ползвайки най – неочаквани територии и места за експониране – планински върхове /две на вр. „Олимп“/, площади, паркове, административни сгради, храмове, автобуси, влакове, шлепове, кораби и др.

Той се изявява активно и като турист, пещерняк, еколог и журналист. От 1992 г. неотменно е председател на Екокомисията при Туристическо дружество „Бонония“ – Видин и 6 пъти е отличаван  със званието „Еколог на годината“.

През 2016 г. за спортните си успехи и активната си обществена и гражданска позиция Богомил Петров е обявен за „Почетен гражданин“ на гр. Видин.