Бисер Славчев Маринов е роден на 27 ноември 1979 г. във Видин. Висшето си образование завършва в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ в класа на проф. Димитрина Гюрова /виж отделна статия/ през 2003 г.

Актьорската му кариера преминава на сцените на театрите в Монтана, Габрово, Кюстендил, Добрич, Сливен, София и др. През 2017 г. прави изключителна роля в пиесата „Асансьорът“ от Георги Марков, на която режисьор е брат му Малин Славчев Маринов /виж отделна статия/.

Бисер Маринов се е снимал в повече от 20 български и чужди филми, сериали и рекламни клипове. По-значими са ролите му във филмите – „Отрова за мишки“, „Омбре“, „Слънчево“, „Деца от восък“, „Дървото на живота“ /по романа „Битието“ на Владимир Зарев/, „Под прикритие“, „Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Революция Z“ и др.

През 2020 г. осъществява моноспектакъл по собствената си пиеса „Разруха“.

На снимката е Бисер Маринов пред запустялата сграда на гара Макреш, на която често е слизал и от която често се е качвал на влака от и за Видин през детството си, в етюд от своя моноспектакъл в ролята на Киро Бедежето.