Родена е на 28 октомври 1937 г. в с. Поточ, Румъния. Висшето си образование завършва в Художествената академия „Николае Григореску“ в Букурещ, специалност „Живопис“ в класа на румънския класик в живопистта проф. Корнелиу Баба  през 1963 г. Там се среща и омъжва за видинския художник Георги Петров/виж отделна статия/. Заедно с него пристига и се установява във Видин през 1964 г.

     Има множество самостоятелни изложби в София, Румъния, Югославия, Сирия и в страната. Участва и в множество общи художествени изложби и експозиции в България, Гърция, Полша, Югославия, Португалия, Румъния, Индия, Англия и др., както и в международни пленери и конкурси.

      Анализаторите на творчеството ѝ подчертават, че тя не е академичен художник, но постига своеобразен, по неин авторски патент, синтез между класическата и модерната живопис. Отделя особено внимание на композицията и на култивирането на богатите живописни тоналности при изграждане на картината. Използва с предимство художествени и пластически хиперболи, взаимопроникването и взаимнопресичането на планове и пространствени зони и образи. Тя използва и специфични прийоми на кубизма, като предпочита мотивите от бита и образите на селската жена.

      Картини на Анета Дръгушану са собственост на почти всички окръжни художествени галерии в България, на галерии в Румъния и частни колекции в страната и чужбина.

      Член е на СБХ и СРХ.

      Носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и на отличието „Златен век“ на Министерството на културата, както и на множество награди от конкурси и прегледи. През 2013 г. става носител на наградата „Захарий Зограф“ на СБХ, а през 2018 г. за цялостно творчество  ѝ бе присъдена наградата на името на Владимир Димитров – Майстора, която е една от най-престижните в България.

     Синът ѝ Йоан Георгиев Кирилов/виж отделна статия/ също е художник.