Роден е на 2 септември 1935 г. в с. Пседерци/днес Коста Перчово/. През 1942 г. семейството му се мести във Видин и тук завършва основното си образование. Средно образование завършва през 1955 г. в Техникум по железопътен транспорт и 4 години работи като ръководител движение, след което кандидатства в Художествената академия. Приет е след второто си кандидатстване, специалност “Стенопис” и е отличник на курса, поради което след 3-та година е изпратен в Московската художествена академия, където записва специалност “Художествена обработка на метал”, но след първи курс се прехвърля в специалност “Дизайн”. Завършва академията с отличен успех. Завръщайки се в България, след период на липса на работа, постъпва като дизайнер в Център за промишлена естетика. По-късно работи като специалист по дизайн и приложни изкуства в Комитета за култура, преподавател във Великотърновския университет и директор на Гимназията за приложни изкуства в София. За дълъг период от време до пенсионирането си е на свободна практика. Бил е собственик на галерии в Благоевград и София. През 2005 г. открива магазин-галерия за произведения на изкуството във Видин.

Основния жанр, в който работи е монументалното изкуство. Автор е на над 30 витража и десетки стъклописи и пана. Има и реализирани проекти за български мотоциклети и други промишлени машини и стоки. В сферата на живописта използва всички техники и сюжети – акварел, масло, графика, стъклопис, пейзаж, портрет, натюрморт и др.

Има само една самостоятелна изложба, но е участвал в десетки колективни изложби на СБХ и в различни галерии в страната.

Александър Александров има трайно присъствие във Видин. Негови са металопластиката във фоайето на община Видин, месинговия монумент в СОУ”Любен Каравелов”, изобразяващ патрона на училището, три металопластики/алуминии/ в хотел “Ровно”, пет пластики от стъкло и метал в поликлиниката, както и нереализиран проект с металопластика за поликлиниката в гр. Брегово. Художествена галерия “Никола Петров”-Видин разполага във фонда си с творбите му – маслени картини “Баба Вида”, “Рибарско селище”, “Вътрешен двор на “Баба Вида” и “Натюрморт” и дърворезбата “Кончета”

Значителен е броят на пластиките му в страната – Балнеосаниториален комплекс в гр. Сандански-два броя стъклени витражи и една металопластикапластика, с. Лозница -пластика, ресторант “Лес” в гр. Търговище – металопластики, магазин на Миниралсувенир-Враца – стъклопластика, дискотека “Юлита” в Студентски град -София – двадесет и три пана от стъкло и др.

Негови творби са собственост на множество галерии в страната и частни колекции у нас и в чужбина.

Има трима синове.