Александър Александров е роден на 2 септември 1935 г. в с. Пседерци /днес Коста Перчово/. През 1942 г. семейството му се премества във Видин и тук завършва основното си образование. Учител по рисуване му е Иван Халачев /виж отделна статия/. Средно образование завършва през 1955 г. в Техникум по железопътен транспорт и 4 години работи като ръководител движение, след което кандидатства в Художествената академия. Приет е след второто си кандидатстване, специалност „Стенопис“ в класа на проф. Георги Богданов и е отличник на курса, поради което след 3-та година е изпратен в Московската художествена академия, където записва специалност „Художествена обработка на метал“, но след първи курс се прехвърля в специалност „Дизайн“. Завършва академията с отличен успех. Завръщайки се в България, след период на липса на работа, постъпва като дизайнер в Център за промишлена естетика. По-късно работи като специалист по дизайн и приложни изкуства в Комитета за култура, преподавател във Великотърновския университет и директор на Гимназията за приложни изкуства в София. Бил е на специализация във Виена, Австрия. За дълъг период от време до пенсионирането си е на свободна практика. Бил е собственик на галерии в Благоевград и София. През 2005 г. открива магазин-галерия за произведения на изкуството във Видин.

Основния жанр, в който работи е монументалното изкуство. Автор е на над 30 витража и десетки стъклописи и пана. Има и реализирани проекти за български мотоциклети и други промишлени машини и стоки. В сферата на живописта използва всички техники и сюжети – акварел, масло, графика, стъклопис, пейзаж, портрет, натюрморт и др.

Има само една самостоятелна изложба с живописни творби, но е участвал в десетки колективни изложби на СБХ и в различни галерии в страната.

Александър Александров има трайно присъствие във Видин. Негови са металопластиката във фоайето на община Видин, месинговия монумент в СОУ „Любен Каравелов“, изобразяващ патрона на училището, три металопластики /алуминий/ в хотел „Ровно“, пет пластики от стъкло и метал в поликлиниката, като най-мащабната 8 метрова композиция пред входа ѝ е мистериозно изчезнала в годините на демокрацията , както и нереализиран проект с металопластика за поликлиниката в гр. Брегово. Негово е и паното в ритуалната зала на община Видин. Художествена галерия „Никола Петров“- Видин разполага във фонда си с творбите му – маслени картини „Баба Вида“, „Рибарско селище“, „Вътрешен двор на „Баба Вида“ и „Натюрморт“ и дърворезбата „Кончета“

Значителен е броят на пластиките му в страната – Балнеосаниториален комплекс в гр. Сандански – два броя стъклени витражи и една металопластикапластика, в с. Лозница – пластиката в ресторант „Лес“, в гр. Търговище – металопластики, магазин на Минералсувенир – Враца – стъклопластика, дискотека „Юлита“ в Студентски град – София – двадесет и три пана от стъкло и др. Автор е и на две експозиции в музея на гр. Попово.

Негови творби са собственост на множество галерии в страната и частни колекции у нас и в чужбина.

Има трима синове.

Умира на 19 октомври 2023 г. във Видин.