Албена Петкова Георгиева е родена на 10 януари 1970 г. във Видин. Дъщеря е на актьора и дългогодишен директор на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“ Петко Георгиев Петков /виж отделна статия/. Тя завършва средното си образование в Гимназията с преподаване на чужди езици „Лиляна Димитрова“ през 1988 г. и още в ученическите си години се откроява с артистичите си дарби.

Албена Георгиева завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1994 г.  в първия, добил култова известност, клас на основателите на Театрална работилница „Сфумато“ професорите Маргарита Младенова и Иван Добчев.  Играла е на сцените на Театрална работилница „Сфумато“, Народния театър на младежта и Театър 199. От 2004 г. е асистент на проф. Маргарита Младенова в НАТВИЗ, а през 2016 г. записва доктурантура.

Една от впечатляващите ѝ дебютни роли е на Лора Каравелова в „Нирвана“ от Константин Илиев, в която си партнира с Владимир Пенев през 1995 г. Знакови за сценичните ѝ изяви са ролите на – Боряна в „Грехът на Златил“ по Йордан Йовков, Лилето от „Пук“ на Валери Петров, Саманта от „Малък семеен бизнес“ от А. Ейкборн. През последните години нашумяха участията ѝ в пиесите „Идиот“ от Ф.Достоевски, в ролята на Генералшата, „Ооооо – Сънят на Гогол“, „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс, в ролята на Аманда Уинфилд, „Луда трева“ от Йордан Радичков, в ролята на Велика и др. Има роли и участия и в киното, телевизията и радиото.