Адриана Маринова Андреева е родена на 25 май 1939 г. в София. През 1962 г. завършва Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Елка Михайлова и по разпределение е актриса от трупата на Видинския драматичен театър. От видинската сцена през 1964 г. се качва на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, където през 1992 г. заедно с други големи имена в българския театър е уволнена 10 години преди пенсионирането си. Там се ражда и голямата ѝ дружба със Стоянка Мутафова, на която партнира в един от последните ѝ спектакли „Госпожа стихийно бедствие“.

На видинската сцена прави дебюта си в ролята  на Виола в „Дванадесета нощ“ от Уилям Шекспир, следват Тошка в „Татул“ от Георги Караславов, Шура в „Егор Буличов и другите“ от Максим Горки и др.

Има участия и в киното и в телевизията. Изиграла е 13 филмови роли, първата от които е още в студенските години във филма „Животът тече тихо“ /1957/. Позната и запомнена е и с многото си озвучавания на чужди филми, където е ангажирана до 2018 г.

През 2017 г. Адриана Андреева получава престижната награда „Дублард“ за цялостен принос.