Христо Димитров Лишков /1933-2010/

Краеведът Христо Димитров Лишков е роден на 8 януари 1933 г. във Видин. Завършва Видинската гимназия и започва работа в окръжно предприятие „Кинефикация“ през 1950 г., а по-късно се премества в Окръжния съвет на Научно-техническия съюз, където работи повече от 20 години и се пенсионира.
Още от младежките си години се изявява като активен общественик и организатор на множество мероприятия свързани с историята и културата на родния си град.
Избиран е за председател на Народно читалище “Цвят“ /1991-1993/ и на Общинския комитет „Васил Левски“ /1991-2006/, бил е член на УС на Видинското гимнастическо дружество „Бдински юнак“, на Българското историческо дружество и на Съюза на стенографите и машинописците и е съосновател на сдружение „Д-р Бърни Бончев“.
Като истински патриот и изследовател Христо Лишков години наред упорито събира, съхранява и анализира исторически, културни, спортни, биографични и т.н. материали за Видин и Видинско. За периода 1955 – 2006 г. има над 670 издания и публикации в местния и централен печат и 10 материала в съавторство, а 15 са публикациите посветени на живота и творчеството му. Най-значимите му трудове са: „Летопис на видинския спорт“ /1978г./ в съавторство с Хари Яръмов и „Септемврийското антифашистко въстание във Видински окръг“. Автор е на историческия материал от страница 140 до страница 202 в „История на Видинската окръжна организация на БКП“, на статии в „Детските стъпки по тревата“- в Алманах за ЖУЛ Паскин /2005г./, на „Видинското начало на твореца“- сборник посветен на художника Никола Петров /2006г./ и „Из старите видински хроники“ /2013г. /- сборник статии и публицистични материали, подготвен и издаден от съпругата му Анета Лишкова и приятели на краеведа. Обекти на неговите научни и краеведчески интереси са както градските събития, така и хората, които са ги вдъхновявали или създавали. Десетки са материалите му за видни видински общественици, учени, писатели, музиканти и оперни изпълнители, художници, спортисти. Много от своите статии той посвещава на различните спортове. Член е на Балканската и Европейската федерации по история на спорта, почетен член е на колоездачно дружество „Стрела“, активен член е на дружеството на видинските спортни ветерани.
Христо Лишков оглавява няколко инициативни комитета на спортните дружества за честванията на техни юбилеи и спортни инициативи.
Години наред подържа рубрики „Из старите Видински хроники“ в местните вестници и „Миналото днес“ в телевизия „Фанти Г“. За големия си обществен принос е награден с юбилейния медал „1300 години България“. Почетен гражданин е на Видин от 26 октомври 2014 г. /посмъртно/.
Умира на 12 април 2010 г. във Видин.
За повече информация виж ДА Видин, Ф1302.