Актьорът, режисьорът и педагогът проф. Румен Рачев е роден на 6 февруари 1953 г. във Видин. Баща му е граничен офицер, а майка му е медицинска сестра от гр. Кула. През 1959 г. семейството му се премества в София, където той завършва техникума по енергетика „Вилхелм Пик“, специалност „Електроавтоматика“, но още от 8-та си годишнина е записан в Драматичния състав на Двореца на пионерите и сцената му става съдба за цял живот. През 1974 г. е приет за студент във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“ в класа на проф. Николина Георгиева. След дипломирането си до 1981 г. е актьор в Държавен куклен театър – Пловдив, където печели пет награди за актьорски постижения, но още през 1980 г. записва и специалността „Режисура“. През 1981 г. става част от трупата на Централния куклен театър – София и е поканен за асистент на проф. Николина Георгиева, а през 1993 г. вече като доцент поема и първия си самостоятелен клас като преподавател по куклено изкуство. От 2000 г. е професор.

Десетки са ролите му в куклени постановки, а популярността му се дължи и на участието му като водещ на телевизионното предаване „Лексикон“ и като създател на най-новаторската специалност в НАТФИЗ „Образователен и терапевтичен куклен театър“.

Сред най-успешните и популярни възпитаници  на проф. Румен Рачев от НАТФИЗ са – Краси Радков, Ненчо Балабанов, Любо Нейков, Камен Воденичаров, Тихомир Делидобрев, Тончо Токмакчиев, Мая Бежанска, Румен Угрински, Иван Рангелов /виж отделна статия/ и много други.

Той е поставял пиеси на сцените на Куклените театри в София, Кюстендил, Кържали, Варна, Видин и др. Най-отличавани сред постановките му са – „Приказка за пътя“ от Стефан Цанев, „Ламята“ от Николай Хайтов, „Лисан Философ“ и „Лов на Лисан“ от Славомир Мрожек, „Български народни приказки и песни“- на която е автор и на сценичната адаптация и постановчик и др.

Във Видинския куклен театър реализира спектаклите „Яйцето“ /1981/ от Борис Априлов, „Привидението“ /1982/ от Борис Априлов и „Най красивото цвете“ /1983/ от Максим Асенов.

Проф. Румен Рачев многократно е отличаван от театралната критика и е носител на значими национални и международни награди от куклено-театрални прегледи, фестивали и конкурси.