Проф. инж. Любомир Ванков Димитров,дтн

Роден е на 2 март 1958г. в с.Долни Лом. През 1980г. заваршва Московския технологичен университет, специалност „Технология на машиностроенето, металорежещи машини и инструменти“. Специализира „Fulbright“, Университет в Синсинати, САЩ/2002/, Университет в Кеймбридж, Великобритания/2004/, Университет в Дъблин, Ирландия/1992/, Университет „Св.Джоузеф“, Филаделфия, САЩ/1996/. Има краткосрочни специализации и в – Техническото училище в Айндховен, Холандия, Университета в Барселона, Испания и Политехниката в Атина, Гърция.
Защитава докторската си дисертация на тема „Влияние на служебното предназначение на изделието и неговите детайли върху построяването на техните размерни структури при автоматизираното проектиране“/Москва,1986/.
Професионалната си дейност започва в ИНИРД ОСАМ, София. Постъпва на работа във ВМЕИ-София в Катедра „Машинни елементи и неметални конструкции“ през 1986г. През 2004г. е назначен за доцент по машинознание и машинни елементи. Преподава във Факултета за обучение на английски език.
Основни области на научната му и преподавателска дейност са – основи на конструирането на машини/машинни елементи/, проектиране на машинни елементи с помощта на ЕИМ, производствено проектиране и т.н.
Съпруг е на проф.д-р Маргарет Драганова Димитрова, преподавател по история на българския език в СУ“Св.Климент Охридски“, която също е с корени от с.Долни Лом/виж отделна статия/, дъщеря е на доц.д-р Илка Цветкова Симеонова-Драганова/виж отделна статия/.