Проф. д-р инж. Любомир Ванков Димитров, дтн

Проф. д-р инж. Любомир Ванков Димитров, дтн е роден на 2 март 1958 г. в с. Долни Лом. През 1980 г. завършва Московския технологичен университет, специалност „Технология на машиностроенето, металорежещи машини и инструменти“. Специализира „Fulbright“, Университет в Синсинати, САЩ /2002/, Университет в Кеймбридж, Великобритания /2004/, Университет в Дъблин, Ирландия /1992/, Университет „Св. Джоузеф“, Филаделфия, САЩ /1996/. Има краткосрочни специализации и в – Техническото училище в Айндховен, Холандия, Университета в Барселона, Испания и Политехниката в Атина, Гърция.
Защитава докторската си дисертация на тема „Влияние на служебното предназначение на изделието и неговите детайли върху построяването на техните размерни структури при автоматизираното проектиране“ /Москва, 1986/.
Професионалната си дейност започва в ИНИРД ОСАМ, София. Постъпва на работа във ВМЕИ-София в Катедра „Машинни елементи и неметални конструкции“ през 1986 г. През 2004 г. е назначен за доцент по машинознание и машинни елементи. От 2016 г. е професор. Преподава и във Факултета за обучение на английски език.
Основни области на научната му и преподавателска дейност са – основи на конструирането на машини /машинни елементи/, проектиране на машинни елементи с помощта на ЕИМ, производствено проектиране и т.н.
Съпруг е на проф. д-р Маргарет Драганова Димитрова, преподавател по история на българския език в СУ “Св. Климент Охридски“, която също е с корени от с. Долни Лом /виж отделна статия/ и е  дъщеря е на доц. д-р Илка Цветкова Симеонова-Драганова /виж отделна статия/.