Проф.д-р арх. Кръстан Николов Каракашев /1934-2017/

Проф. д-р арх. Кръстан Николов Каракашев е роден през 1934 г. в Белоградчик. През 1952 г. завършва Белоградчишката гимназия, а през 1959 г. се дипломира като архитект във ВИАС-София.
Изявен специалист е в областта на градоустройството и териториалното устройство по проблемите на паркоустройството, озеленяването, устройството на ландшафта, екологията и др. Има реализирани множество проекти по устройство на ландшафта към териториално-устройствените планове, зелени системи към общите градоустройствени планове, обществените градски паркове, градски площади, на жилищни и почивни комплекси, на атракционни и мемориални паркове и др.

Автор на проекта за централния площад на Белоградчик и инициатор за издигането на паметник на Н.С.Новохатски – руски емигрант, строителен техник в общината, с особени заслуги за градоустройството на град Белоградчик.

Има издадени монографии, студии и книги, както и десетки публикации в специализирани и популярни издания.

Дългогодишен председател на Белоградчишкото земляческо дружество в София.
Носител е на много отличия, сред които „Димитровска награда“ /1969/, Грамота и медал „1300 години България“, специалното отличие на САБ „Златен капител“ за цялостно творчество и голям принос за развитие на специалността „Ландшафтна архитектура“ /2015/, награди от Съюза на архитектите и НТС, вписан е за заслуги в алманаха „Сто варненци на столетието“ и др.
Почетен гражданин на Белоградчик.

Умира на 6 декември 2017 г. във Варна.