Проф. Илия Аспарухов Главанов

Проф. Илия Аспарухов Главанов е роден на 24 октомври 1946 г. в гр. Видин. Завършва музикалната академия в София и специализира в Ленинградската консерватория. Оркестрант в оркестъра на БНР и в трио за съвременна музика и солист с много оркестри в страната и чужбина. Професор в НМА-София по специалностите камерна музика и кларинет.
Носител е на лауреатско звание от VI-я общобългарски конкурс за певци и инструменталисти на Съюза на българските композитори – за изпълнение на съвременна българска музика. Има награда от Министерството на културата на Чехия за популяризирането на чешката музика в България. Водещ автор е на изданието „Ръководство по дървени и медни инструменти за духов оркестър. Нотирана музика.“ /1977/.
Синът му Петър Илиев Главанов е роден на 4 декември 1970 г., през 1989 г. се дипломира в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и също завършва  висшето си образование в МА-София, специалност „кларинет“. Свири и на пиано и китара в много музикални формации на българската естрада и с много от съвременните поп и рок изпълнители, самият той се изявява и като вокал, и като композитор.