Доц. квн полк. Асен Маринов Сурдолов е роден на 22 май 1913 г. в с. Ново село. Баща му е участник във войните за защита и обединение на България, ранен е на Добруджанския фронт и остава инвалид. Асен Сурдолов първоначална учи в духовно училище, но по-късно се записва във Видинската мъжка гимназия и я завършва с пълно отличие. През 1936 г. завършва Военното училище като първенец на випуска, със специалност „Артилерист“ , а   Генералщабната академия в София завършва през 1943 г. Служи в IV – ти артилерийски полк в София и се включва активно в събитията на 9-ти септември 1944 г., като е един от офицерите участвали в овладяването на Министерството на войната.  Участва във Втората световна война като началник щаб на Бронираната бригада и достига с най-предните български военни части до Виена, участвайки в разгрома на елитната  SS дивизия „Принц Ойген“. Награждаван е с най-високите войнски отличия, включително „Кръст за храброст“ I степен и съветски ордени и медали. Достига до чин полковник.

След войната е назначен за командир на Втора бронетанкова бригада в Пловдив и началник щаб на Управление бронетанкови и механизирани войски, а по-късно за главнокомандващ бронетанковите войски в България. След 1965 г. става преподавател, доцент и ръководител на катедра „Оперативно изкуство“ във Военната академия „Г.С.Раковски“.

Доц. Асен Сурдолов е първият кандидат на военните науки в Българската народна армия, след блестяща защита на дисертация на тема „Клаузевиц и войната“.

Владеел е 5 езика.

Има двама сина, единият от които е режисьорът д-р Огнян Асенов Сурдолов /виж отделна статия/.

Умира на 27 юни 1985 г. в София и е погребан с военни почести.