Доц. д-р Динамир Цветанов Предов

Доц. д-р Динамир Цветанов Предов е роден на 30 януари 1952 г. в гр. Видин. Баща му е учител по български език и  литература. Средното си образование Динамир Предов завършва във Видинската гимназия и още от ученическите си години се включва в кръжоци по изобразително изкуство и фотография. Висшето си образование завършва през 1977 г. във ВИАС-София с магистърска специалност “Промишлено и гражданско строителство”. За кратко работи като строителен инженер и се насочва професионално изцяло към фотографията. От 1978 г. работи като журналист и сътрудник в различни вестници и списания. След 1984 г. е фотограф-художник на свободна практика за редица фирми, печатни издания и модни агенции. През периода 1984-1986 г. е на щат в “Окръжен център за фотообслужване и фотопропаганда” – Видин и е хоноруван фотограф-художник към в. “Червено знаме”. От 1996 г. е преподавател в Нов български университет, като през 2002 г. печели конкурс за доцент в департамент “Кино, реклама и шоубизнес” и защитава докторската си дисертация. Има специализации по рекламна фотография във FOREK и във FIAP, Париж. От 1998 г. е управител на творческо обединение “DiVizion studio”.
Доц. Динамир Предов е преподавател по дисциплините – „Рекламна и художествена фотография“, „Приложни аспекти на визуалните изкуства“, „История на рекламната фотография“, „Актова фотография – тайните на осветлението и позирането“, „Въведение в художествената фотография“ и др.
Основните му изследователски интереси са в областта на фотографията, фотографския дизайн и визуалните изкуства, както и в сферите на изобразителните изкуства и екологията.
Динамир Предов е член на FIAP и учредител и член на Асоциацията на рекламните фотографи и Фотографска академия. Член е и на редакционния екип на списание “ФО”, на фотографската академия “Янка Кюркчиева”, на редколегията на сп. “СЛЕДВА” и на Асоциацията на рекламните фотографи в България.
Автор е на книгите „Увод в художествената фотография“/2006/ и „Голото тяло в българската фотография 1944-1989“, както и на десетки публикации в специализирани издания.
Първото му участие в обща фотографска изложба е още в студентските му години през 1977 г. Първата му самостоятелна изложба е през 1982 г. в гр. Павликени. Прави самостоятелни изложби в София, Велико Търново, Видин, Плевен, Враца, Свищов, Горна Оряховица и др. Има над 20 самостоятелни изложби и е участник в редица национални и международни проекти.

Автор е на голям брой рекламни продукти – над 100 многолистни и еднолистни календари, множество каталози и проспекти. Работил е за “ШВЕПС”, “ДЪНКИН ДОНАТС”, “НИЛАНА”, “RAMA”-Чехия, “HINSO”, “ФУРНАРИ”, “БУЛГАРТАБАК”, “DATA MAP”, “ЛЕЙДИ СОФИЯ”, “ANGUS DUNDEE”, “JAN MARINI”, “СТАНКОВ”, “RAPID GROUP”, “OFFICE 1 SUPERSTORE”, “AMAZONA”, “ASTERA” И др.
Носител е на приза “Фотограф на годината” за 2014г. и на повече от 20 медала, грамоти и отличия от български и международни конкурси.