Проф. Виден Илиев Табаков /1919-2015/

Проф. Виден Илиев Табаков е роден на 14 декември 1919 г. в с. Стакевци. в многодетното семейство на заможен търговец. Завършва Видинската гимназия през 1939 г. и е приет за студент в Карловия университет в Прага, Чехия по специалността „Машинно инженерство“. След окупацията на Чехия по разпореждане на немските власти продължава следването си в германския университет в същия град и усилено изучава немски език, за да вземе приравнителния изпит по математика, който е задължителен за чуждестранните студенти. Той е единствения чужденец, който получава отлична оценка от изпита. Дипломира се през 1942 г. и с препоръка на своите професори записва докторантура по аеронавтика в Берлинската политехника, която завършва предсрочно през 1945 г. Едновременно със следването си преподавал в университета и станал доцент по аероинженерство, сътрудничил на създателя на първия турбореактивен самолетен двигател Ханс фон Охайн, започнал работа в заводите на „Сименс“ и станал член на групата инженери ръководена от Вернер фон Браун, която разсекретила чертежите на руските ракети и работела по проектите на прочутите немски ракети „Фау“. След края на войната руските военни власти го ангажират за разсекретяване на проектите на фон Браун и му издават изходна виза за САЩ. Американските власти обаче му отказват прием поради това, че призхожда от комунистическа държава и той заминава за Аржентина, където с група италиански инженери работи в екипа по създаването на първия аржентински свръхзвуков самолет. През 1956 г. е приет в САЩ и започва преподавателска дейност в университета в Синсинати, където става професор по аерокосмическо инженерство и поставя началото на докторска програма по космонавтика, чрез която обучава над 50 докторанти и повече от 200 магистри.
През 1959 г. Вернер фон Браун го привлича отново в своя екип и започват работа по създаването на ракетите „Сатурн“, които като носители на космическия кораб „Аполо“ да са в състояние да достигнат и кацнат на Луната и да успеят в условията на вакуум отново да излетят от нея и върнат кораба на планетата Земя. Проф. Виден Табаков фигурира в списъка на учените създали космическия кораб „Аполо 11“, с който американските астронавти достигнаха Луната и от който Луис Армстронг слезе, за да направи първите стъпки на човек по лунната повърхност. По късно с Армстронг стават колеги преподаватели в университета и добри приятели.
Научните  интереси  на Виден Табаков са в сферата на създаване на свръхустойчиви на пределно ниски минусови и изключително високи плюсови температури материали и изследването на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите с цел повишаване на тяхната защита и дълготрайна употреба.
Научните му проекти се използват от НАСА, военноморските сили и министерствата на енергетиката и отбраната на САЩ, „Дженерал Електрик“, „Проктъл енд Гембъл“, „Ролс Ройс“, „Тексако“ и др. Особено цени участието си в проекта на НАСА за създаването на най-големия реактивен самолет в света за превозване на над 1000 пътници. Чрез ръководените от него проекти проф. Табаков осигурява на университета прихот от повече от 100 милиона долара. Посетителите на университета в Синсиати са посрещани на входа му с две огромни пана, на които са изобразени портретите на Луис Армстронг и проф. Виден Табаков. Лабораторията, която той създава в университета, с решение на Борда на настоятелите от 2009 г., носи името „Проф. Виден Табаков“.
Според SCOPUS/библиографска и реферативна база данни и инструмент за проследяване на цитируемостта на статиите публикувани в научни издания/ проф. Виден Табаков, въпреки че работи в строго секретна сфера, е автор на над 210 публикации, цитирани 1090 пъти от други автори. Съавторските участия в публикации на проф.Табаков са 103. Персоналният му индекс на Хирш е 17. Това означава, че в масива на публикациите му има 17 публикации, всяка от които е получила най-малко 17 цитата, а най цитираната му публикация е със 165 цитата.
Изнасял е лекции в университетите и на научни симпозиуми и срещи в целия свят – от Англия, Германия и Испания до Египет и Индия.
Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери. А през м. септември 2014 г. става почетен професор на Националното управление по въздухоплаване и изледване на космическото пространство /НАСА/, като името му е на първо място в списъка с удостоените с тази чест учени на САЩ. Два пъти е обявяван за инженер на годината на САЩ. Носител е на многобройни престижни научни награди / 24 в личния му архив/.
Проф. Табаков се завръща за първи път в България през 1994 г. и от тогава почти всяко лято  до смъртта си сам или с членове на своето семейство  посещава родния си край и любимия си от детството град Варна.
Той е женен за германка, но и двете му дъщери Ирина и Лиляна не само носят български имена, но и са възпитани изцяло в български дух, а едната от тях е осиновила две български деца от Родопите и също ги учи да обичат България и всичко българско.
Макар и в доста окаян вид родният му дом в с. Стакевци все още съществува, закупен е от местен бизнесмен, който възнамерява да го превърне в музей.
Има учреден и инициативен комитет за създаване на документален филм за големия учен.
Умира през м. юли 2015 г.

През 2019 г. проф. Виден Табаков, посмъртно бе обявен за почетен гражданин на община Белоградчик, а кабинетът по физика във Видинската гимназия, чиито възпитаник е той, носи неговото име.